Yozgat Şehir Hastanesi'nden önemli uyarı! Saatlerce havada kaldığına dikkat çekildi

Yozgat Şehir Hastanesi'nden önemli uyarı! Saatlerce havada kaldığına dikkat çekildi
Yozgat Şehir Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Mustafa Kozan, Verem Farkındalık Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, tüberküloz (verem) hastalığının ciddiyetine dikkat çekti.

Yozgat Şehir Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Mustafa Kozan, Verem Farkındalık Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, tüberküloz (verem) hastalığının ciddiyetine dikkat çekti.

Tüberküloz Nedir?

Tüberküloz, genellikle akciğerleri etkileyen ancak kemikler, eklemler, beyin, böbrekler, sindirim sistemi ve omurga gibi diğer organları da etkileyebilen ciddi bir hastalık olarak tanımlanıyor. Uz. Dr. Mustafa Kozan, hastalığın bulaşma yolları hakkında önemli bilgiler verdi. Tüberküloz, solunum yoluyla, özellikle öksürme ve hapşırma sonucu çevreye yayıldığını belirten Kozan, bu mikropların havada saatlerce asılı kalabileceğini ifade etti.

saatlerce-havada-asili-kalabilir-2-001.jpg

Bulaşma Riski Yüksek Ortamlar

Başhekim Kozan, tüberkülozun özellikle kalabalık, havalandırması yetersiz ve güneş ışığı almayan ortamlarda daha kolay yayıldığını söyledi. Bu tür ortamlarda hasta ile yakın ve uzun süreli teması olan kişilerde bulaşma riski daha yüksek. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, tüberküloz dünya genelinde ölüm oranı yüksek hastalıklar arasında yer alıyor.

Tüberkülozun Belirtileri

Tüberküloz hastalarında en sık görülen belirtiler arasında geçmeyen öksürük, balgam çıkarma, balgamda kan görülmesi, ateş, gece terlemesi, yorgunluk, halsizlik, kilo kaybı, iştahsızlık, nefes darlığı ve göğüs ile sırt ağrıları yer alıyor. Tüberküloz hastalığı tanısı konan kişilerin temaslıları, verem savaşı dispanserlerinde taranarak hastalığın yayılmaması için tedavi altına alınıyor.

saatlerce-havada-asili-kalabilir-3.jpg

Tedavi ve Bulaşıcılığın Önlenmesi

Tüberküloz hastalarının tedaviye başlamasının ardından bir ay içinde bulaşıcılığının sona erdiği kabul ediliyor. Uz. Dr. Kozan, tedaviye uygun şekilde devam eden hastaların normal hayatlarına dönebildiğini belirtti. Kişisel korunmada BCG aşısının uzun yıllardır kullanılan bir yöntem olduğunu vurgulayan Kozan, bu aşının özellikle tüberkülozun ağır seyreden ve ölümcül komplikasyonlarına karşı koruma sağladığını açıkladı.

Erken Tanı ve Tedavi Önemli

Başhekim Kozan, toplumda tüberkülozdan korunmanın en etkili yolunun, hastalara hızla tanı koyup uygun tedaviyi başlatmak olduğunu söyledi. Bu sayede bulaşma zincirinin kırılabileceğini ve yeni nesillerin tüberkülozla karşılaşmadan sağlıklı bir şekilde yaşamaya devam edebileceğini vurguladı.

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.