Yozgat Şehir Hastanesi'nden önemli açıklama! Bunu önlemek sadece sizin elinizde

Yozgat Şehir Hastanesi'nden önemli açıklama! Bunu önlemek sadece sizin elinizde
Yozgat Şehir Hastanesi, Dünya Osteoporoz Günü kapsamında vatandaşları osteoporoz konusunda bilgilendirmek amacıyla etkinlikler düzenledi.

Yozgat Şehir Hastanesi, Dünya Osteoporoz Günü kapsamında vatandaşları osteoporoz konusunda bilgilendirmek amacıyla etkinlikler düzenledi. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzman Hekimi Uzm. Dr. Cihan Koç, hastalığın önlenmesi ve tedavisi konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Osteoporoz Nedir?

Osteoporoz, halk arasında kemik erimesi olarak bilinen ve kemik kırılganlığında artışla karakterize edilen önemli bir sağlık sorunu olarak tanımlanıyor. Uzm. Dr. Cihan Koç, osteoporozun yaşam sürelerinin uzamasıyla birlikte hem Türkiye'de hem de dünyada sıklığının arttığını belirtti. Koç, “Osteoporoz, özellikle yaşlı bireylerde görülse de yalnızca bu yaş grubuna özgü değildir. Genç erişkinlerde, erkeklerde ve hatta hamilelerde bile görülebilir. Bu nedenle osteoporoz sadece yaşlıların sorunu değil, geniş bir yaş aralığında dikkat edilmesi gereken bir sağlık problemidir” dedi.

osteoporuzu-onlemek-sizin-elinizde-3.jpg

Risk Faktörleri Nelerdir?

Dr. Koç, osteoporozun gelişimine katkıda bulunan birçok risk faktörü bulunduğunu vurguladı. “Bazı ilaç kullanımları, yaşam tarzı alışkanlıkları, alkol, sigara ve yoğun kahve tüketimi osteoporoz riskini artırmaktadır” diyen Koç, özellikle romatizmal hastalıklarda kullanılan ilaçların da bu riski yükselttiğini ekledi.

Osteoporozun özellikle menopoz sonrası kadınlarda ilk beş yıl içinde hızla ilerleyebileceğini belirten Dr. Koç, “Bu dönemde kadınların mutlaka kemik tarama testleri yaptırması gerekir. Kemik dansitometre ölçümleri sayesinde erken teşhis ve tedaviyle osteoporozun etkileri en aza indirilebilir” ifadelerini kullandı.

Osteoporoz Önlenebilir Bir Hastalık

Osteoporozun büyük oranda önlenebilir bir hastalık olduğunu belirten Dr. Koç, bu konuda dengeli beslenmenin önemine dikkat çekti. “Osteoporoz, genç yaşlardan itibaren önlenmeye başlanmalıdır. 18-20 yaşlarından itibaren yeterli kalsiyum ve D vitamini alımı ile kemik sağlığı korunabilir. Günlük 1200 ünite kalsiyum ihtiyacı, besinlerle karşılanabilir” diyen Koç, düzenli süt, yoğurt ve peynir tüketimi ile bu ihtiyacın büyük oranda karşılanabileceğini ifade etti.

osteoporuzu-onlemek-sizin-elinizde-1.jpg

Ancak bu besinleri düzenli tüketemeyenler için kalsiyum takviyelerinin de bir seçenek olduğunu belirten Koç, her bireyin kemik sağlığını koruma amacıyla beslenmesine dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.

Dengeli Beslenme ve Hareketli Yaşamın Önemi

Beslenmenin yanı sıra hareketli bir yaşam tarzının da osteoporozu önlemekte kritik rol oynadığını belirten Uzm. Dr. Cihan Koç, “Hareketsiz bir yaşam tarzı, kemik erimesini hızlandırabilir. Bu nedenle düzenli egzersiz yapmak, yürüyüş gibi basit aktivitelerle vücudu aktif tutmak önemlidir. Aynı zamanda sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan da kaçınmak, kemik sağlığını korumak adına atılacak önemli adımlardan biridir” dedi.

osteoporuzu-onlemek-sizin-elinizde-2.jpg

Kemik Sağlığınız İçin Fizik Tedaviye Danışın

Son olarak Dr. Koç, kemik sağlığını koruma ve osteoporozu önleme konusunda her türlü sorular için fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanlarından destek alınabileceğini belirtti. Osteoporoz tedavisinde erken teşhis ve önleyici tedbirlerin büyük önemi olduğuna dikkat çeken Koç, “Dengeli beslenerek, fiziksel aktiviteye özen göstererek ve uzmanlardan destek alarak kemiklerinizi koruyabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz” diyerek sözlerini tamamladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.