Yozgat'a hayati uyarılarda bulunuldu

Yozgat'a hayati uyarılarda bulunuldu
Yozgat Şehir Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Mustafa Kozan, aşırı sıcakların sağlık problemlerine yol açabileceğine dikkat çekerek, vatandaşları yaz aylarında dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Yozgat Şehir Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Mustafa Kozan, aşırı sıcakların sağlık problemlerine yol açabileceğine dikkat çekerek, vatandaşları yaz aylarında dikkatli olmaları konusunda uyardı. Dr. Kozan, günlük en az 2-2,5 litre su tüketilmesi gerektiğini vurgulayarak, açık renkli, hafif ve bol giysiler tercih edilmesini önerdi.

Başhekim Kozan, iç hastalıkları uzmanı olarak yaptığı açıklamada, yaz aylarında su tüketiminin hayati önem taşıdığını belirtti. Özellikle tansiyon ve kalp rahatsızlığı olan vatandaşların, sıcak havalarda günlük en az 2 ila 2,5 litre su tüketmesinin gerektiğini ve dinlenmeyi ihmal etmemeleri gerektiğini ifade etti. “Sıcak havalarda yeterli miktarda su tüketmek, vücut fonksiyonlarının düzgün çalışmasını sağlamak için kritiktir,” dedi.

Dr. Kozan, yaz aylarında sıvı tüketimi ile ilgili açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: “Yaz aylarında aşırı sıvı kaybı tehlike oluşturmaktadır. Bilinmelidir ki su, toksik maddelerin atılmasını sağlamaktadır. Su, böbreklerin ve idrar yolunun düzgün çalışmasını destekler. Ayrıca vücuttan atık maddelerin ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Bu durum böbrek taşı ve idrar yolu enfeksiyonu riskini azaltır. Su az tüketildiğinde; deri elastikiyetinde azalma, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, kan basıncı düşüklüğü gibi şikayetler görülebilir. Bu bulgulara rağmen gerekli su alınmazsa ölümcül sonuçlar ortaya çıkabilir. Vücut suyun üçte ikisini içme yoluyla, geri kalanını da besinler sayesinde almaktadır. Ancak çay, kahve ve diğer içeceklerin tüketimi vücudun su ihtiyacının karşılanması için yeterli değildir. Bu içecekler hem idrar söktürücü özelliğinden dolayı vücuttan sıvı atılımını artırır hem de suyun içindeki faydalı mineralleri içermez.”

Başhekim Kozan, günlük su ihtiyacının dışında fazla su tüketiminin de zararları olabileceğini belirtti. Açıklamasını şu şekilde tamamladı: “Gereğinden fazla su tüketilmesinin de vücut için zararları vardır. Fazla su tüketmek sıvı elektrolit denge bozukluğuna neden olabilir. Sıvı tüketimi gün içerisine yayılmalı ve anlık içilen suyun miktarı fazla olmamalıdır. Özellikle kalp ve böbrek hastalarının doktorlarına sorarak günlük alması gereken su miktarını ayarlamaları önemlidir.”

Dr. Mustafa Kozan, yaz aylarını sağlıklı geçirmek için su tüketiminin yanı sıra dinlenmenin ve uygun kıyafetlerin de önemine vurgu yaptı. Özellikle açık renkli, hafif ve bol giysiler tercih edilmesi gerektiğini belirten Dr. Kozan, “Bu kıyafetler, vücudun serin kalmasına yardımcı olur ve terlemeyi azaltarak rahat bir yaz geçirmenizi sağlar,” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.