Yozgat Şehir Hastanesi'nden hayati uyarı!

Yozgat Şehir Hastanesi'nden hayati uyarı!
Yozgat Şehir Hastanesi'nin Başhekimi Uz. Dr. Mustafa Kozan, hipertansiyon hastalarının düzenli egzersiz yaparak kilo kontrolünü sağlamaları gerektiğini vurguladı.

Yozgat Şehir Hastanesi'nin Başhekimi Uz. Dr. Mustafa Kozan, hipertansiyon hastalarının düzenli egzersiz yaparak kilo kontrolünü sağlamaları gerektiğini vurguladı. Kozan, her yıl mayıs ayında düzenlenen etkinliklerde bu yılın temasının "Hayatının değerini bil, tansiyonunu ölçtür, sağlıklı ve uzun yaşa" olarak belirlendiğini söyledi.

Hipertansiyonun yaygın ve kronik bir hastalık olduğunu belirten Kozan, ülkede birçok kişinin bu hastalığa yakalandığını ifade etti. Başhekim, "Tansiyon, kalbin kanı vücuda pompalarken damar duvarında oluşturduğu basınçtır. Kalbin kanı pompalarken damarda oluşturduğu basıncın normal değerlerin üzerinde olması durumuna hipertansiyon denmektedir. Büyük tansiyonun 140 mmHg ve üzeri, küçük tansiyonun 90 mmHg ve üzerinde olması, yüksek tansiyon olarak kabul edilir" şeklinde konuştu.

Başhekim Kozan, hipertansiyonun kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa zemin hazırladığını belirtti. Hastalığın önemli organlarda ciddi hasarlara yol açabileceğini ve hatta ölüme neden olabileceğini vurguladı. Ayrıca, hipertansiyonun bilinen herhangi bir sebebinin olmadığını ve genetik faktörlerin büyük rol oynadığını da dile getirdi.

Kozan, ailesinde hipertansiyon öyküsü bulunan bireylerin düzenli olarak tansiyonlarını kontrol etmeleri gerektiğini söyledi. Hipertansiyonun bilinen nedenleri arasında hareketsizlik, alkol ve sigara tüketimi, stres, fazla kilo, aşırı tuzlu ve yağlı beslenme, şeker ve kolestrol hastalığı, gebelik, bazı ilaçların uzun süreli kullanımı, damarlardaki darlıklar ve bazı tümörlerin yer aldığını belirtti.

Başhekim Kozan, tansiyonun etkileyen birden çok faktörün olduğunu ve tek bir ölçümün doğru tanı ve teşhisi sağlamadığını ifade etti. Bu nedenle, hastalığın doğru bir şekilde teşhis edilebilmesi için 2 haftalık süreçte haftada birkaç kez tansiyon ölçümü yapılması gerektiğini ve detaylı bir muayene, elektrokardiyogram, ekokardiyografi, 24 saatlik kan basıncı izlemi ve laboratuvar testlerinin yapılması gerektiğini belirtti.

Son olarak, hipertansiyonla mücadelenin bilinçli bir şekilde yapılması gerektiğini vurgulayan Başhekim Kozan, düzenli egzersiz yapmanın, kilo kontrolünü sağlamanın ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemenin önemine dikkat çekti. Bu tedbirlerin, hipertansiyonun kontrol altına alınmasında büyük önem taşıdığını ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.