Yozgat Bozok Üniversitesi'nden önemli bir başarı daha
Yozgat Bozok Üniversitesi, TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında önemli bir başarıya daha imza attı.
Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Boz’un yürütücülüğünü yaptığı “Yozgat Yöresi Pedigrili Yerli Genotip Kazların Yumurta Verim Yönlü Islahı ve Yüksek Sıcaklık Koşullarına Adaptasyon Kabiliyetinin Belirlenmesi” başlıklı proje, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı.
Proje, Bölgesel Kalkınmaya Katkı Sağlayacak
Üç yıl sürecek bu proje kapsamında, Yozgat bölgesine özgü pedigrili kazların yumurta verim yönlü ıslah edilmesi hedefleniyor. Islah çalışmaları sayesinde kazların yumurta verimi artırılırken, aynı zamanda yüksek çevre sıcaklıklarına adaptasyon kabiliyeti de değerlendirilecek. Proje, yerel hayvancılık sektörüne önemli katkılar sağlamayı ve sürdürülebilir üretim için bilimsel veriler sunmayı amaçlıyor.
1 Milyon 649 Bin TL Destek Sağlanacak
TÜBİTAK tarafından 1 milyon 649 bin TL bütçeyle desteklenen proje, Türkiye’de yerli genetik kaynakların korunması ve verimliliklerinin artırılması noktasında da büyük önem taşıyor. Islah edilen genotiplerin yüksek sıcaklık koşullarına dayanıklılığı ölçülerek, ileriye dönük sürdürülebilir üretim modelleri geliştirilecek.
Uzman Akademisyenler Projede Yer Alıyor
Proje ekibinde, Bozok Üniversitesi’nden önemli akademisyenlerin yanı sıra farklı üniversitelerden de uzmanlar yer alıyor. Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Baş, Veteriner Fakültesi Veteriner Hekimliği Temel Bilimleri Öğretim Elemanı Dr. Öğr. Üyesi Elmas Ulutaş, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Musa Sarıca, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Uçar, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Demir Özdemir ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Elemanı Dr. Kadir Erensoy projede araştırmacı olarak görev alıyor.
Rektör Yaşar’dan Tebrik Mesajı
Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar, TÜBİTAK tarafından desteklenen projede emeği geçen akademisyenleri tebrik ederek, bilimsel araştırmalarda üniversitenin başarılarını artırmaya devam edeceğini belirtti. Rektör Yaşar, bu tür projelerin üniversitenin ulusal ve uluslararası akademik alandaki prestijini güçlendirdiğine vurgu yaptı.
Yozgat Bozok Üniversitesi, bilimsel araştırma ve geliştirme çalışmalarına olan katkısını sürdürerek, bölgesel ve ulusal kalkınmaya yönelik projeler üretmeye devam edecek.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.