Abdülhamid Han tarafından yaptırıldı! Yiğitler diyarı Yozgat'ın göz bebeği konumunda

Abdülhamid Han tarafından yaptırıldı! Yiğitler diyarı Yozgat'ın göz bebeği konumunda
Yozgat Valiliği, Sultan II. Abdülhamid Han döneminde 1895 yılında inşa edilen ve o dönemde “Yozgat Mekteb-i Sultani” olarak bilinen tarihi okulun hikâyesini paylaşarak, şehrin bu önemli yapısına dikkat çekti.

Yozgat Valiliği, Sultan II. Abdülhamid Han döneminde 1895 yılında inşa edilen ve o dönemde “Yozgat Mekteb-i Sultani” olarak bilinen tarihi okulun hikâyesini paylaşarak, şehrin bu önemli yapısına dikkat çekti. Özellikle Çanakkale Savaşı sırasında öğretmen ve öğrencilerinin gösterdiği kahramanlıkla bilinen Yozgat Lisesi, eğitim tarihimizin önemli yapı taşlarından biri olarak öne çıkıyor.

Çanakkale Şehitleri ve Yozgat Mekteb-i Sultani

Yozgat Valiliği’nin yaptığı açıklamada, “Okulumuzun öğretmen ve öğrencileri, 1914 yılında ilan edilen seferberlikle birlikte Çanakkale Savaşı’na katılmış ve büyük bir kısmı şehit olmuştur. Bu sebeple okul, 3 yıl boyunca mezun verememiştir,” ifadelerine yer verildi. Tarihi okul, Osmanlı'nın son dönemlerinde ülkenin dört bir yanına yayılan eğitim reformlarının önemli bir parçası olarak 1895’te Sultan II. Abdülhamit’in destekleriyle açılmıştır." ifadelerine yer verildi.

valilikten-anlamli-paylasim.jpg

Yozgat Lisesi'nin Tarihçesi

Yozgat Lisesi, Sultan II. Abdülhamit döneminde Nehari İdadi (gündüzlü eğitim veren bir ortaokul) olarak hizmete girdi. 1869’da kabul edilen Maarif-i Umumiye Nizamnamesi ile vilayet merkezlerinde Sultanilerin açılması kararlaştırılmış ve Yozgat da bu reformdan nasibini aldı. Yozgat Lisesi, 1912 yılına kadar ilkokul olarak hizmet vermiş, 1912'de Manastır Sultanisi'nin kapatılmasıyla bazı öğretmen ve öğrencilerin katılımıyla yeniden faaliyete geçti. Bir süre kapalı kalan okul, 1924’te halkın talebi üzerine tekrar açıldı. 1933-1934 eğitim-öğretim yılında ise lise olarak hizmet vermeye başladı.

Eğitime ve Şehre Katkıları

Yozgat Lisesi, zaman içinde sadece yerel öğrenciler değil, çevre illerden gelen yatılı ve gündüzlü öğrencilere de hizmet verdi. Okulun açılmasında Yozgat halkının yanı sıra dönemin milletvekili Salih Bozok ve Vali Baran Bey’in büyük katkıları oldu. Eğitim hayatına sağladığı katkılarla Yozgat’ın simge yapılarından biri haline gelen okul, birçok ilim adamı ve başarılı şahsiyetin yetişmesine olanak sağladı.

valilikten-anlamli-paylasim1.jpg

Bakım ve Restorasyon Çalışmaları

Yozgat Lisesi, yıllar içinde birçok bakım ve restorasyon çalışmasından geçti. Sarı kesme taşlardan yapılan iki katlı bina, 1980-1981 ve 1986-1988 yıllarında kapsamlı onarımlar görmüş, ahşap taban ve tavan betonarme olarak yenilendi. Ayrıca 1999-2001 yılları arasında da eriyen taşlar değiştirilmiş, dış cephe taşları tıraşlanarak boşalan derzler dolduruldu. En son 2014-2016 yıllarında gerçekleştirilen çevre düzenleme ve restorasyon çalışmaları ile okulun çevresindeki toprak tabaka kaldırarak bina zemininde bulunan havalandırma bölümleri aktif hale getirilerek binanın nefes alması sağlandı. Bahçe duvarları da sarı kesme taşlarla yenilendi.

Ziyaretçilere Tavsiye

Yozgat Lisesi, tarihi dokusuyla ve Çanakkale kahramanlarının hatırasını yaşatan yapısıyla ziyaretçileri kendine çekiyor. Yozgat Valiliği, bu manevi atmosferi hissetmek isteyen herkesi, şehrin simge yapılarından biri olan Yozgat Lisesi ve Müzesini ziyaret etmeye davet ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.