4 ülkeden Yozgat'a geldiler! Bozok yaylası genç gönüllüleri birleştirdi

4 ülkeden Yozgat'a geldiler! Bozok yaylası genç gönüllüleri birleştirdi
Avrupa Dayanışma Programı (ESC) kapsamında Sorgun Gençlik Derneği’nde (SORGED) gönüllülük faaliyetlerine katılan gençler, spor etkinlikleriyle dolu dolu bir program sürdürüyor.

Avrupa Dayanışma Programı (ESC) kapsamında Sorgun Gençlik Derneği’nde (SORGED) gönüllülük faaliyetlerine katılan gençler, spor etkinlikleriyle dolu dolu bir program sürdürüyor. Fransa, İtalya, Ürdün ve Azerbaycan’dan gelen gönüllüler, sağlıklı yaşamı teşvik eden projeleriyle dikkat çekiyor.

SORGED, Avrupa Dayanışma Programı çerçevesindeki "Sağlıklı Yaşam İçin Spor" (Sport4HealthyLife) projesi kapsamında genç gönüllüleri Sorgun’da ağırlamaya devam ediyor. Bu projede yer alan gönüllüler, çeşitli etkinliklerle yerel halkla buluşarak sporun birleştirici gücünü ortaya koyuyor. Bu kapsamda düzenlenen bocce etkinliği ise gönüllüler ve Sorgun halkının büyük ilgisini çekti.

gencler-bocce-oynadi-3-001.jpg

Bocce Etkinliği Nefes Kesti

Etkinlikte gönüllüler, demir bilyelerle oynanan bocce oyununu deneyimledi. Eğlenceli ve rekabet dolu geçen bu etkinlikte, gönüllüler arasında kıyasıya bir mücadele yaşandı. Bocce’nin kökeni Antik Roma İmparatorluğu’na kadar uzanan, bugün ise tüm dünyada oynanan popüler bir spor olduğunu belirten SORGED Yönetim Kurulu Başkanı Halil Uğuz, etkinlik sonrası yaptığı açıklamada bocce oyununu detaylarıyla anlattı.

Başkan Uğuz, bocce’nin bir strateji oyunu olduğunu ifade ederek, “Bocce, demir bilyelerle oynanan bir oyun ve spor dalıdır. Oyunun amacı, atılan topların hedef topa (pallinoya) en yakın şekilde gelmesini sağlamaktır. Rakip toplarından hedef topa daha yakın atılan her top için puan kazanılır. 15 puan alan oyuncu oyunu kazanır” dedi.

Bocce’nin İtalya’da oldukça yaygın olduğunu belirten Uğuz, “Bu oyun, İtalyanca ‘bocce’ kelimesinden geliyor. Fransızcada ‘boule’, İngilizcede ise ‘bowls’ olarak adlandırılıyor. İtalya’da bocce kelimesi, Raffa, Boule (Volo) ve Petanque gibi oyun sistemlerini de ifade etmek için kullanılıyor. Oyunun tarihine baktığımızda, kökeninin M.Ö. 5000’li yıllara kadar uzandığını görüyoruz. Roma İmparatorluğu döneminde cilalanmış kaya parçalarıyla oynanan bu oyun, günümüzde çelikten yapılmış bilyelerle oynanıyor” şeklinde konuştu.

Bocce Oyununun Kuralları

Bocce oyunu hakkında bilgi veren Uğuz, “Oyun oldukça basit kurallara sahip, bu da onu herkesin rahatlıkla oynayabileceği bir spor haline getiriyor. Oyuncular ya da takımlar, sırayla topları hedef topa atarak en yakın mesafeyi bulmaya çalışır. Rakip toplarından hedefe daha yakın olan her top, bir puan kazandırır. 13 ya da 15 puana ulaşan oyuncu ya da takım maçı kazanır. Eğer rakibin topu hedefe daha yakınsa ve bu topa yaklaşmak mümkün değilse, oyuncu hedef topu ya da rakibin topunu vurarak oyunu değiştirebilir” ifadelerini kullandı.

Gönüllülerle birlikte düzenlenen bocce etkinliği, spora ilgi duyan Sorgun halkı tarafından da ilgiyle karşılandı. SORGED’in gönüllülük projeleri kapsamında gerçekleştirilen bu tür etkinliklerin, yerel halk ile gönüllüler arasında güçlü bağlar kurmaya yardımcı olduğunu belirten Uğuz, “Bu proje ile sağlıklı yaşamı teşvik ediyoruz. Sporun insanlar arasında bağ kurma gücü çok büyük. Gönüllülerimizle birlikte hem sporu yaygınlaştırıyor hem de sosyal bir ortam yaratıyoruz” diye konuştu.

gencler-bocce-oynadi-1-001.jpg

Bocce’nin Avrupa’daki Yeri

Bocce, özellikle İtalya ve Fransa başta olmak üzere Balkanlar, Almanya ve Britanya gibi Avrupa ülkelerinde oldukça yaygın bir şekilde oynanıyor. Her yaş grubundan insanın katılabildiği bu oyun, sosyal bağların güçlenmesine de katkı sağlıyor. Bocce, günümüzde dünya genelinde resmi turnuvaların düzenlendiği bir spor dalı haline gelmiş durumda.

gencler-bocce-oynadi-2-001.jpg

Sorgun Gençlik Derneği, gönüllülük faaliyetleri kapsamında bu tür spor etkinliklerini düzenlemeye devam ederek, sağlıklı yaşamı ve sporu teşvik etmeyi sürdürüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.