Yozgat'a net mesaj: Bulaşıcı bir hastalık değildir

Yozgat'a net mesaj: Bulaşıcı bir hastalık değildir
Yozgat Şehir Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Mustafa Kozan, Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Yozgat Şehir Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Mustafa Kozan, Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Dr. Kozan, ALS’nin motor nöron hastalığı olarak bilindiğini ve beyin ile omurilikteki sinir hücrelerini etkileyerek kas güçsüzlüğüne yol açan ilerleyici bir nörodejeneratif hastalık olduğunu belirtti. Hastalığın bulaşıcı olmadığını vurgulayan Dr. Kozan, ALS’nin farklı evreleri ve belirtileri hakkında detaylı bilgiler verdi.

ALS’nin belirtilerinin genellikle bir uzuvda kas seğirmesi, konuşma, yutkunma ve hareket etme güçlüğü şeklinde ortaya çıktığını ifade eden Dr. Kozan, hastalığın ilerledikçe nefes almanın zorlaştığını ve hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilediğini söyledi. "ALS'nin kesin bir tedavisi henüz bulunmamaktadır," diyen Dr. Kozan, mevcut tedavi yöntemlerinin semptomları yönetmeye ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya odaklandığını belirtti.

ALS tedavisinde kullanılan ilaçların vücuttaki glutamat miktarını azaltmaya çalıştığını ve bu sayede hastalığın ilerleyişinin yavaşlatıldığını açıklayan Dr. Kozan, bu tedavilerin hastaların ömrünü uzatmakla kalmayıp, solunum cihazına bağımlılığı ve trakeotomi gibi cerrahi müdahalelerin başlangıcını geciktirdiğini söyledi. Dr. Kozan, ALS hastalarının rahat ettirilmesi ve normal yaşamlarını sürdürebilmeleri için destekleyici tedavilerin önemine dikkat çekerek, günümüzde hastaların rehabilitasyonuna yönelik pek çok imkan bulunduğunu ve bu imkanların her hastanın ihtiyacına göre belirlendiğini vurguladı.

ALS'nin bulaşıcı olmadığını ve her yaştan, her kesimden insanı etkileyebileceğini belirten Dr. Kozan, hastalığın erkeklerde biraz daha sık görüldüğünü ve ortalama başlangıç yaşının 55 olduğunu söyledi. ALS'nin genellikle bir kolda veya bacakta güçsüzlük veya incelme olarak başladığını belirten Dr. Kozan, "Kalem tutmak, düğme iliklemek, çanta taşımak zorlaşır ya da hasta yürürken tökezler. Bazı hastalarda ise konuşma veya yutma güçlüğü şeklinde başlayabilir. Kaslarda seyirme, ağrı ve kramplar bu belirtilere eşlik edebilir," dedi.

Hastalığın erken teşhisi ve evreleri hakkında da bilgi veren Dr. Kozan, ALS’nin ilerledikçe güçsüzlüğün kol, bacak, dil ve yutak kasları gibi diğer alanlara yayıldığını ve bütün vücutta kas erimesine, güçsüzlüğe ve seyirmelere neden olabileceğini belirtti. Bu durumun hastaların günlük yaşam aktivitelerini kısıtlayabileceğini ve tek başına iş göremeyecek hale getirebileceğini ifade eden Dr. Kozan, "Yemek yiyemez, giyinemez, yıkanamaz ve yataktan dahi kalkamayabilir," dedi. Hastalığın kritik döneminin solunum kaslarının güçsüzleştiği zaman olduğunu belirten Dr. Kozan, bu dönemde hastaların hızlı ve yakın tıbbi desteğe ihtiyaç duyduğunu söyledi.

ALS’nin seyrinin her hastada farklı olduğunu ve hayatta kalma süresinin genellikle 4-6 yıl olarak verildiğini ancak 10 yıl ve üstünde yaşayan pek çok hasta olduğunu belirten Dr. Kozan, "İyi bir tıbbi ve sosyal destek ile 20 yıldan fazla yaşayan ALS hastaları vardır. Bu farkın nedeni tam olarak bilinmemektedir," diyerek sözlerini tamamladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.