Yozgat Şehir Hastanesi'nden önemli açıklama! Ailelerin tedaviye katılımı başarıyı artırıyor

Yozgat Şehir Hastanesi'nden önemli açıklama! Ailelerin tedaviye katılımı başarıyı artırıyor
Yozgat Şehir Hastanesi Çocuk Hastalıkları Hekimi Uz. Dr. Ümmü Bilge Sarıbacak, 6 Ekim Dünya Serebral Palsi (SP) Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu.

Yozgat Şehir Hastanesi Çocuk Hastalıkları Hekimi Uz. Dr. Ümmü Bilge Sarıbacak, 6 Ekim Dünya Serebral Palsi (SP) Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. Serebral Palsi’nin tanımı, tedavi süreci ve toplumda farkındalık oluşturmanın önemine dikkat çeken Sarıbacak, bu nörolojik bozukluğun özellikle çocukluk döneminde gelişimsel geriliklere yol açabileceğini belirtti.

"Hareket ve Postür Gelişimini Etkileyen Bir Durum"

Serebral Palsi’nin anne karnında ya da yaşamın erken döneminde beyinde kalıcı ve ilerlemeyen bir hasarın sonucu olarak ortaya çıktığını ifade eden Uz. Dr. Sarıbacak, bu durumun hareket ve postür gelişimini etkileyerek aktivite kısıtlılıklarına yol açtığını söyledi. Sarıbacak, "Serebral Palsi, erken dönemde tanı konulduğunda gerekli tedbirlerin zamanında alınması ile önlenebilir veya etkileri en aza indirilebilir" şeklinde konuştu.

Serebral Palsi’nin tedavisinde multidisipliner bir yaklaşımın önemli olduğunu vurgulayan Sarıbacak, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, ortopedi, çocuk nörolojisi ve fizyoterapi gibi çeşitli branşların koordineli çalışmasının şart olduğunu belirtti.

en-etkin-tedavi-yontemi-engellemek.jpg

Özel Eğitim ve Gelişimsel Takip Şart

Sarıbacak, Serebral Palsi'li bireylerin, özellikle çocukluk dönemlerinde düzenli olarak gelişimsel takiplerinin yapılması gerektiğini ifade etti. "Bu bireylerin doğru müdahalelerle gelişimlerinin desteklenmesi, özel eğitimle de günlük yaşamlarını kolaylaştıracak pek çok beceri kazanmaları mümkündür" diyen Sarıbacak, toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla 6 Ekim’in Dünya Serebral Palsi Günü olarak birçok ülkede kutlandığını hatırlattı.

"Gebelik Öncesi ve Sırasında Dikkat Edilmeli"

Serebral Palsi'yi önlemenin en etkili tedavi olduğunu vurgulayan Uz. Dr. Sarıbacak, gebelik dönemine dikkat çekti. “Gebeliklerden önce jinekolojik rehabilitasyon ile sorunlar ortadan kaldırılmalıdır. Gebelik sürecinde ise yeterli jinekolojik ve obstetrik bakım alınması teşvik edilmelidir” dedi. Risk grubundaki kişilere yönelik standart üstü yaklaşımlar sergilenmesi gerektiğini belirten Sarıbacak, gebelik dönemi bakımının ve doğum sonrası sürecin Serebral Palsi'nin oluşumunu engellemede kritik rol oynadığını ifade etti.

Ailelerin Tedaviye Katılımı Başarıyı Artırıyor

Serebral Palsi tedavisinde ailenin de aktif rol alması gerektiğine değinen Sarıbacak, "Serebral Palsi tedavisinde yalnızca bireyin değil, ailenin de sürece dahil edilmesi, tedavi başarısını artırmaktadır. Bu süreçte, fiziksel tedavi, rehabilitasyon, fizyoterapi ve iş uğraşı terapisi gibi birçok alanda uzman meslek mensupları etkin rol oynamaktadır" dedi.

Serebral Palsi ile ilgili farkındalığın artırılması gerektiğini belirten Uz. Dr. Ümmü Bilge Sarıbacak, toplumun bu konuda bilinçlenmesi ve erken müdahalenin teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.