Yozgat Şehir Hastanesi'nden kritik uyarı! Belirtilerinin neler olduğu tek tek sıralandı

Yozgat Şehir Hastanesi'nden kritik uyarı! Belirtilerinin neler olduğu tek tek sıralandı
Yozgat Şehir Hastanesi Hematoloji Uzmanı Dr. Özen Oruç, 15 Eylül Dünya Lenfoma Farkındalık Günü dolayısıyla lenfoma hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Yozgat Şehir Hastanesi Hematoloji Uzmanı Dr. Özen Oruç, 15 Eylül Dünya Lenfoma Farkındalık Günü dolayısıyla lenfoma hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Lenfomanın sinsi ilerleyebilen bir hastalık olduğunu belirten Oruç, erken tanı ve tedavinin önemine dikkat çekti.

Lenf sisteminin vücudumuzun bağışıklık savunmasında önemli bir rol oynadığını vurgulayan Dr. Oruç, “Lenf sistemi, vücutta lenf sıvısı ve lenf dokularından oluşan bir sistemdir. Bu sistem, kan akımına sıvı sağlayarak kalp damar sistemini desteklerken aynı zamanda bağışıklık sisteminin de önemli bir parçasıdır. Lenfoma, bu sistemin kanseridir ve iki ana alt grubu vardır: Hodgkin lenfoma ve Hodgkin dışı lenfoma” dedi.

erken-donemde-fark-edilmeyebilir-2.jpg

Lenfoma Belirtileri Nelerdir?

Lenfomanın erken evrelerde fark edilmesinin zor olabileceğini belirten Dr. Oruç, hastalığın belirgin olmayan ve diğer rahatsızlıklarla karışabilecek semptomlara yol açabileceğini ifade etti. Bu semptomlar arasında en sık görülenler şunlardır:

  • Ateş
  • Yorgunluk
  • Gece terlemeleri
  • Kemik ağrısı
  • Kaşıntılı döküntü
  • Karın ağrısı
  • İstemsiz kilo kaybı
  • Nefes darlığı
  • Dalakta şişme
  • Öksürük

Bu belirtilerin varlığında bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini söyleyen Oruç, lenfomanın genellikle lenf nodlarında büyüme ve şişkinlik şeklinde kendini gösterebileceğini belirtti. Şişkin lenf nodlarının boyun, kol altı, göğüs ve kasık bölgelerinde görülebileceğini ekledi.

Tanı ve Tedavi Süreci

Dr. Oruç, lenfoma tanısının konulmasında fizik muayenenin büyük öneme sahip olduğunu vurguladı. “Büyüyen lenf nodları fizik muayene ile incelenir. Nodun boyutu, sertliği ve hareketliliği değerlendirilir” diyen Oruç, lenfoma tanısının kan tahlili, lenf nodu biyopsisi ve çeşitli görüntüleme yöntemleri ile desteklenebileceğini söyledi. Bu yöntemler arasında X-ray, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve bilgisayarlı tomografi (BT) gibi teknolojilerin kullanıldığını belirtti.

Tedavi sürecinin lenfomanın türüne göre belirlendiğini dile getiren Oruç, “Lenfomanın kesin nedeni bilinmemekle birlikte, günümüzde tedavi başarısı oldukça yüksek seviyelere ulaşmıştır. Uygun zamanda doğru merkezlerde tedaviye başlandığında başarı oranı artmaktadır. Hedefe yönelik akıllı ilaç tedavisi sayesinde de iyileşme oranları giderek yükseliyor” ifadelerini kullandı.

Dr. Oruç, lenf kanserine karşı farkındalık oluşturmanın önemine değinerek, vatandaşları düzenli sağlık kontrolleri konusunda uyardı. Erken tanı ve müdahalenin, hastalık sürecinde kritik bir rol oynadığını belirterek, bu konuda bilinçli olmanın hayati önem taşıdığını söyledi.

15 Eylül Dünya Lenfoma Farkındalık Günü dolayısıyla yapılan bu bilgilendirmelerle, lenfoma belirtilerinin ciddiye alınması ve belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiği vurgulandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.