Yozgat Şehir Hastanesi'nden anne ve babalara çağrı! İlk ay içinde mutlaka yaptırın

Yozgat Şehir Hastanesi'nden anne ve babalara çağrı! İlk ay içinde mutlaka yaptırın
Yozgat Şehir Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Hekimi Op. Dr. Mehmet İçöz, “Dünya Görme Günü” dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu.

Yozgat Şehir Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Hekimi Op. Dr. Mehmet İçöz, “Dünya Görme Günü” dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. Dünya genelinde her yıl Ekim ayının ikinci perşembe günü kutlanan bu özel gün, önlenebilir körlük ve görme bozuklukları konusunda farkındalık yaratmayı hedefliyor.

Her Yaşta Göz Muayenesi Gerekli

Op. Dr. Mehmet İçöz, görme sağlığının yaşamın her döneminde düzenli kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Göz sağlığı doğumdan itibaren önem arz eder. Özellikle yenidoğan bebeklerde ilk ayda yapılan göz taraması ile konjenital katarakt, retinoblastom ve herediter hastalıklar tespit edilebilir," dedi. İçöz, bu taramaların erken teşhis açısından kritik öneme sahip olduğunu belirtti.

Çocukluk Dönemi Kritik

Dr. İçöz, çocuklarda 3 yaş civarında göz tembelliği (ambliyopi) ve göz kayması gibi rahatsızlıkların tespitinin önemli olduğuna dikkat çekerek, "Ambliyopi tedavisi ancak çocukluk döneminde mümkün olmaktadır. 12 yaşından sonra bu hastalık için tedavi şansı ne yazık ki bulunmamaktadır," şeklinde konuştu.

Ayrıca, çocukluk döneminde sıkça görülen refraksiyon kusurları (miyopi, hipermetropi, astigmatizma) hakkında bilgilendirme yapan İçöz, bu tür görme sorunlarının gözlük veya kontakt lens kullanımı ile düzeltilebileceğini belirtti.

Erişkinlerde Görme Kaybı Riski

Erişkinlerde düzenli göz muayenelerinin önlenebilir körlük vakalarının tespitinde kritik rol oynadığını belirten İçöz, erişkin yaş grubunda sık görülen göz hastalıklarına değindi. İçöz, "Katarakt, korneal opasiteler, yaşa bağlı makula dejenerasyonu, glokom ve diyabetik retinopati erişkinlerde en sık görülen görme kaybı nedenleridir. Katarakt, ameliyatla başarılı sonuçlar alınabilen bir hastalıktır. Diğer hastalıklar ise erken teşhisle kontrol altına alınabilir ve görme keskinliği korunabilir," ifadelerini kullandı.

Erken Teşhis Hayat Kurtarır

Dr. İçöz, göz hastalıklarının yaşam kalitesini doğrudan etkilediğini hatırlatarak, düzenli göz muayenelerinin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı. "Önlenebilir körlük vakalarının çoğu, erken teşhis ve doğru tedavi ile kontrol altına alınabilmektedir. Bu nedenle her yaştan bireyin düzenli olarak göz muayenesine gitmesi önemlidir," dedi.

Son olarak, "Dünya Görme Günü" vesilesiyle toplumda görme sağlığına dair farkındalık oluşturulmasının kritik olduğunu belirten İçöz, göz hastalıklarının belirtilerine dikkat edilmesi ve düzenli kontrollerin aksatılmaması gerektiğini vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.