Yozgat Sağlık Müdürü Şahin uyardı! Büyük önem taşıdığını vurguladı

Yozgat Sağlık Müdürü Şahin uyardı! Büyük önem taşıdığını vurguladı
Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, 15 Eylül Prostat Kanseri Farkındalık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada prostat kanserinin toplum sağlığı açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, 15 Eylül Prostat Kanseri Farkındalık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada prostat kanserinin toplum sağlığı açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Prostat kanseri hakkında bilinçlenmenin hastalığın erken teşhisi ve tedavisinde hayati rol oynadığını belirten Dr. Şahin, prostat kanserine dair önemli bilgiler paylaştı.

Prostatın, idrar torbasının hemen altında bulunan ve meniyi oluşturan sıvının bir kısmını salgılayan bir bez olduğunu açıklayan Dr. Şahin, "Prostat bezi, normalde ceviz büyüklüğündedir ancak yaşla birlikte büyüyebilir ve bu durum idrar akışını zorlaştırabilir. Bunun sonucunda idrar sorunları ve cinsel işlev bozuklukları ortaya çıkabilir" ifadelerini kullandı. Şahin, prostat büyümesinin her zaman kanser anlamına gelmediğini, prostatta kanser hücresi bulunmadığında bu duruma benign prostat hiperplazisi (BPH) denildiğini söyledi. BPH’nin ameliyat gerektirebileceğini, ancak bunun prostat kanseri olmadığını vurguladı.

Prostat Kanseri ve Risk Faktörleri

Dr. Şahin, prostat kanserinin, erkeklerde akciğer kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser türü olduğunu belirterek, "Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de prostat kanseri, erkeklerde akciğer kanserinden sonra en yaygın ikinci kanserdir. Prostat kanseri, özellikle 50 yaşından sonra daha sık görülmeye başlar ve 65 yaş üstü erkeklerde yaygın olarak karşımıza çıkar" dedi. Ayrıca, ailede prostat kanseri öyküsü bulunan erkeklerde riskin daha fazla olduğunu ve bu kişilerin dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti.

Şahin, sağlıksız beslenme alışkanlıklarının da riski artırabileceğini belirterek, "Doymuş yağlardan zengin, sebze ve meyve tüketiminin az olduğu bir beslenme şekli prostat kanseri riskini artırabilir" dedi. Ayrıca, bazı meslek gruplarının da prostat kanseri riskine daha açık olduğunu söyleyen Şahin, özellikle itfaiyecilerin kimyasallara maruz kalmalarından dolayı risk altında olduklarını kaydetti.

Belirtiler ve Erken Teşhisin Önemi

Prostat kanserinin belirtilerine de değinen Dr. Şahin, yavaş idrar akışı, sık idrara çıkma, idrarda ya da menide kan görülmesi ve ereksiyon problemleri gibi semptomların prostat kanserine işaret edebileceğini söyledi. Ancak, bu belirtilerin her zaman kanser anlamına gelmediğini belirten Şahin, "Bu tür belirtilerle karşılaşan herkesin bir üroloji uzmanına başvurması erken teşhis açısından son derece önemlidir" dedi. Türkiye’de prostat kanseri vakalarının %70’inin erken evrede teşhis edildiğini belirten Şahin, "Erken teşhis için biyopsi yapılması gereklidir. 50 yaşından itibaren tüm erkeklerin, ailede prostat kanseri öyküsü olanların ise 40 yaşından itibaren düzenli olarak PSA testi yaptırmaları önerilmektedir" şeklinde konuştu.

Korunma Yolları ve Tedavi Seçenekleri

Dr. Şahin, prostat kanserinin tamamen önlenebilir bir hastalık olmadığını ifade ederek, sağlıklı yaşam alışkanlıklarının riskin azaltılmasına yardımcı olabileceğini söyledi. Düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı bir kiloda kalmak ve sebze ağırlıklı beslenmenin prostat kanseri riskini azaltabileceğini belirten Şahin, erken evrelerde cerrahi müdahale ve radyoterapi gibi tedavi seçeneklerinin mevcut olduğunu, ileri evrelerde ise hormon ve kemoterapi tedavilerinin uygulandığını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.