Önemli uyarılarda bulundu! Yozgat'ın bugününü ve geleceğini tehdit ediyor

Önemli uyarılarda bulundu! Yozgat'ın bugününü ve geleceğini tehdit ediyor
Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, 26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu.

Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, 26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Şahin, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 1987 yılında uyuşturucu ile mücadelenin önemine dikkat çekmek amacıyla 26 Haziran'ı "Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü" olarak kabul ettiğini belirtti.

Dr. Şahin, bu özel gün kapsamında toplum bilincini artırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlendiğini ifade etti. "Yapılan etkinliklerde, sağlıklı yaşam davranışlarının önemi vurgulanmakta ve uyuşturucu kullanımının zararlarına dikkat çekilmektedir" diyen Şahin, uyuşturucu kullanımının toplumların hem bugününü hem de geleceğini tehdit eden, maddi ve manevi pek çok kayba sebep olan önemli bir sorun olduğunu vurguladı. Uyuşturucu kullanımına bağlı zararların sadece kullanıcı ile sınırlı kalmadığını, sağlık zararlarının yanı sıra kişinin ailesine, çevresine ve toplumun tamamına yansıyan sosyal, hukuki ve ekonomik zararları da beraberinde getirdiğini belirtti.

amacimiz-saglikli-toplum-hedefine-ulasmak2.jpg

Ülkemizde uyuşturucu ile mücadelenin en üst düzeyde kararlılıkla ve multidisipliner bir yaklaşımla sürdürüldüğünü belirten Dr. Şahin, 2014 yılında başlatılan "2015 Uyuşturucuyla Mücadele Acil Eylem Planı" ve "Uyuşturucu ile Mücadele Ulusal Strateji Belgesi"nin önemine dikkat çekti. Bu planların 2016-2018 yıllarını kapsayan yeni strateji ve faaliyetlerle güncellenerek yürürlüğe girdiğini söyledi.

Uyuşturucu ile mücadelede arzı engellemeye yönelik kurumların organizasyon ve personel yapısının güçlendirildiğini ifade eden Şahin, kolluk kuvvetleri tarafından yasa dışı ekim ve narkoterörle mücadeleye yönelik operasyonların artırıldığını belirtti. Ayrıca, metruk binaların yıkım ve restorasyon gibi tedbirlerle kontrol altına alındığını, mevzuat düzenlemeleri ile uyuşturucu suçlarında uygulanan cezai müeyyidelerin artırıldığını söyledi.

Dr. Şahin, uyuşturucu bağımlılarının tedaviye teşvik edilmesi amacıyla sağlık mesleği mensuplarının bu kullanıcıları ihbar yükümlülüğünün kaldırıldığını ifade etti. Bağımlı bireylere yönelik tedavi ve destek hizmetlerinin arttırıldığını belirten Şahin, 2015 yılında hayata geçirilen ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı'nın bu alanda önemli bir rol oynadığını söyledi.

Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) kapsamında 31.581 rehber öğretmenin eğitildiğini belirten Şahin, okullarda uyuşturucu ile mücadele programlarının yürütülmesi, öğrencilere doğru yaklaşım sergilenmesi ve erken tanı ve tedavi süreçlerinin desteklenmesi amacıyla çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.

Uyuşturucu kullanan bireylerin tedavi sistemine kolay erişimini sağlamak amacıyla psikiyatri kliniklerinde görev yapan uzmanlara yönelik bağımlılıkla mücadele eğitimleri verildiğini ifade eden Dr. Şahin, bağımlı hastaların topluma kazandırılması amacıyla iş ve meslek danışmanlığı, toplum yararına programlar ve manevi rehabilitasyon hizmetlerinin hayata geçirildiğini belirtti. Dr. Şahin, bağımlılık tedavisine ücretsiz erişim sağlandığını ve bu alanda yapılan çalışmaların hızla devam ettiğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.