Yozgat'ı uyardı! 30 Haziran 2024 olduğunu duyurdu

Yozgat'ı uyardı! 30 Haziran 2024 olduğunu duyurdu
Yozgat Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Harun Evcimen, 2023 yılı ticari defterlerinin kapanış tasdiki için son tarihin 30 Haziran 2024 olduğunu açıkladı.

Yozgat Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Harun Evcimen, 2023 yılı ticari defterlerinin kapanış tasdiki için son tarihin 30 Haziran 2024 olduğunu açıkladı. Evcimen, bu tarihe kadar gerekli işlemleri yaptırmayan mükelleflerin 49 bin 276 lira ceza ile karşı karşıya kalacağını belirtti.

Başkan Harun Evcimen, yaptığı yazılı açıklamada, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 64. maddesine dikkat çekerek, her tacirin ticari defterlerini tutmak ve bu defterlerde ticari işlemleri, işletmesinin iktisadi ve mali durumunu, borç ve alacak ilişkilerini ve her hesap dönemi içindeki neticeleri açıkça ortaya koymak zorunda olduğunu vurguladı. Evcimen, fiziki ortamda kullanılan defterlerin Türk Ticaret Kanunu ve Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre açılış ve kapanış tasdiklerinin yapılmasının zorunlu olduğunu hatırlattı.

Elektronik ortamda tutulan defterlerin açılışında noter onayı aranmadığını belirten Evcimen, ancak fiziki ortamda tutulan yevmiye defteri, defteri kebir ve envanter defteri gibi defterlerin açılış onaylarının Anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerin kuruluşunda, ticaret sicili müdürlüğü tarafından yapıldığını kaydetti. Evcimen, "Yevmiye defterinin kapanış onayı, izleyen faaliyet döneminin altıncı ayının sonuna kadar notere yaptırılmak zorundadır. Bu yıl 30 Haziran 2024 tarihinin hafta sonuna denk gelmesi nedeniyle en geç 1 Temmuz 2024 Pazartesi gününe kadar notere ibraz edilmesi gerekmektedir" dedi.

Evcimen, Türk Ticaret Kanunu’nun düzenlemelerine göre, fiziki ortamda tutulan yevmiye defterlerinin kapanış tasdiklerinin yapılmaması durumunda 49 bin 276 lira idari para cezası ile karşılaşılacağı konusunda uyardı. Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 22. maddesine göre ticari defterlerin, ticari davalarda delil olarak kabul edilebilmesi için, kanuna uygun olarak tutulmuş, açılış ve kapanış onaylarının yapılmış ve defter kayıtlarının birbirini doğrulamış olması gerektiğini belirtti.

Evcimen, ticari defterlerin tasdik işlemlerinin zamanında yapılmasının önemine değinerek, mükelleflerin mali müşavirleri ile iletişime geçerek defter tasdiklerini zamanında yaptırmalarında fayda olduğunu ifade etti. Aksi takdirde, 2024 yılı için öngörülen 49 bin 276 lira idari para cezası ile karşılaşacaklarını belirten Evcimen, "Bu cezai durumla karşılaşmamak için mükelleflerimizin gerekli işlemleri zamanında yapmaları önem arz etmektedir" dedi.

Yozgat Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, mükelleflerin cezalı duruma düşmemeleri için zamanında hareket etmeleri gerektiğini belirterek, son tarih olan 30 Haziran 2024’ün kaçırılmaması konusunda uyarıda bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.