Yozgat'a uyarı üstüne uyarı yapılıyor! Tehlike kol gezerken tedbiri elden sakın bırakmayın

Yozgat'a uyarı üstüne uyarı yapılıyor! Tehlike kol gezerken tedbiri elden sakın bırakmayın
Yozgat Valiliği, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yol açan kenelere karşı vatandaşları uyardı. Valilik, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, kenelere dikkat edilmesinin olası hastalık ve ölümlerin önüne geçeceğini belirtti.

Yozgat Valiliği, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yol açan kenelere karşı vatandaşları uyardı. Valilik, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, kenelere dikkat edilmesinin olası hastalık ve ölümlerin önüne geçeceğini belirtti.

Yozgat Valiliği tarafından yapılan açıklamada, kenelerin hafife alınmaması gerektiği vurgulanarak, tarla, bahçe ve ahır gibi kene yönünden riskli alanlara giderken vücudu örten giysiler giyilmesi ve pantolon paçalarının çorapların içerisine sokulması gibi önlemlerin alınması gerektiği ifade edildi. Ayrıca, kenelere karşı tedbirin elden bırakılmaması gerektiği de belirtildi.

KKKA Nedir?

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), keneler tarafından taşınan Bunyaviridae ailesine bağlı Nairovirüs grubuna ait bir virüsle oluşan, ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi belirtilerle seyrederek ölümlere neden olabilen zoonotik bir enfeksiyon hastalığıdır.

KKKA Nasıl Bulaşır?

Hastalık daha çok vücuda kene tutunması ile bulaşmakla birlikte, kenelerin çıplak elle çıkarılması ya da ezilmesi ile, hasta insanların kan gibi vücut sıvılarına temas etmekle, mikrobu taşıyan hayvanların kanları, vücut sıvıları ve dokularına korunmasız temasla da bulaşabilir. Kenelerin yoğun olarak bulunduğu yerler; özellikle hayvancılığın yapıldığı, orman kenarı parçalı arazi yapısına sahip çalı ve çırpılı alanlar ile otlakların bulunduğu yerlerdir. Türkiye coğrafi açıdan kenelerin yaşamaları için oldukça uygun bir yapıya sahiptir.

Kimler Risk Altında?

Tarım ve hayvancılık ile uğraşan kişiler, kasaplar, mezbaha çalışanları, veteriner hekimler, askerler, korunmasız olarak kamp ve piknik yapanlar, KKKA hastaları ile temas eden sağlık personeli ve hasta yakınları risk altındadır.

KKKA Kuluçka Süresi Ne Kadardır?

Kuluçka süresi, virüsün alınma şekline bağlı olarak 1-14 gün sürebilir. Kene tutunması ile virüsün alınmasını takiben genellikle 1-3 gün, en fazla 9 gün olabilmektedir. Enfekte kan ve vücut sıvılarıyla temas sonucu bulaşmalarda ise bu süre 5-6 gün, en fazla 13 gün olabilmektedir.

Belirtileri Nelerdir?

Yüksek ateş, baş ağrısı, yoğun halsizlik, kollarda ve bacaklarda şiddetli ağrı, bazen kusma, karın ağrısı veya ishal, yüzde kızarıklık, ilerleyen safhada vücudun değişik yerlerinde kanamalar, gövde, kol ve bacaklarda morluklar, burun kanaması, dışkıda ve idrarda kan görülebilir.

Nasıl Korunulur?

Keneler uçmaz, zıplamaz; yerden yürüyerek vücuda tırmanır. Hayvanların üzerindeki keneye, hayvanların kan ve idrarına çıplak elle dokunulmamalıdır. Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara giderken vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir. Riskli alanlardan döndükten sonra vücudun ve elbiselerin her yeri dikkatlice kontrol edilmelidir.

Vücuda tutunan kene, çıplak elle dokunmadan; eldiven, bez ya da poşet ile çıkarılmalı, çıkartılamıyorsa en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir. Hastalık hayvanlarda belirti göstermediğinden, hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler. Bu sebeple, hayvanların kan ve idrar gibi vücut sıvılarına çıplak el ile temas edilmemelidir.

Hasta insan ve hayvanların kan, vücut sıvıları ile doğrudan temas eden kişiler ise kendilerini 2 hafta süreyle takip etmelidir. Halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtilerin görülmesi halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir.

Çiftlik hayvanlarında kene mücadelesi önemli olduğundan, hayvanlar İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinin önerileri doğrultusunda düzenli olarak ilaçlanmalıdır. Kene mücadelesinde geniş çevre ilaçlamaları önerilmemektedir.

Kene Tutunması Sonrasında Yapılmaması Gerekenler

Vücuda tutunmuş olan keneyi patlatmamalı, ezmemeli, üzerine herhangi bir kimyasal madde (alkol, deterjan, sıvı sabun, gaz yağı, kolonya) dökmemeli ve sigara bastırmamalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.