Yozgat Bozok Üniversitesi'nde anıldı! Çok sayıda katılım sağlandı

Yozgat Bozok Üniversitesi'nde anıldı! Çok sayıda katılım sağlandı
Yozgat Bozok Üniversitesi, Türkmenistanlı ünlü şair Mahtumkulu Firaki’nin doğumunun 300. yıldönümünü kapsamlı bir anma programıyla hatırlandı. T

Yozgat Bozok Üniversitesi, Türkmenistanlı ünlü şair Mahtumkulu Firaki’nin doğumunun 300. yıldönümünü kapsamlı bir anma programıyla hatırlandı. Türkmenistan Büyükelçisi Mekan İşanguliyev, etkinlikler kapsamında Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar’ı makamında ziyaret etti.

Ziyaretin ardından Kariyer ve Mezun Merkezi tarafından, Ekmeleddin İhsanoğlu Tarih ve Kültür Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde gerçekleştirilen anma programına Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, Türkmenistan Büyükelçisi Mekan İşanguliyev, Rektör Prof. Dr. Evren Yaşar, Üniversite Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Kocakaya, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

firaki-konferansla-anildi8.jpg

Program, iki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başladı. Rektör Prof. Dr. Evren Yaşar, açılış konuşmasında Mahtumkulu Firaki’nin sadece Türkmen birliğinin sembolü olmadığını, aynı zamanda Türkmen Edebiyatı'nın en önemli isimlerinden biri olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Yaşar, "Mahtumkulu Firaki, Türkmen halkının kalbinde ve zihninde yer etmiş bir şairdir. Onun eserleri, adalet, özgürlük, vatan sevgisi ve insanlık değerleri üzerine kuruludur. Bu nedenle onun mirası bugün de bizim için son derece kıymetlidir" dedi.

firaki-konferansla-anildi2.jpg

Türkmenistan Büyükelçisi Mekan İşanguliyev, konferansın Bozok Üniversitesi'nde düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İşanguliyev, "Mahtumkulu Firaki’ye ve eserlerine duyulan saygının bir göstergesi olarak dünyanın dört bir yanında anıtlar dikilmiş ve caddelere, eğitim kurumlarına onun adı verilmiştir. Bu anlamda, adına düzenlenen etkinlikler, sadece Türkmen halkına değil, tüm insanlığın manevi ihtiyaçlarını karşılayan Firaki’nin eserlerinin önemini bir kez daha gözler önüne serdi" ifadelerini kullandı.

Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan ise konuşmasında, "Mahtumkulu Firaki, geçmişimizden günümüze söz yerindeyse Dede Korkut otağından, Yesevi ocağından Hacı Bektaş Veli evinden; Anadolu’ya geldiğimizde Mevlana’yla, Hacı Bayram Veli’ye, Kırgızistan’da Toktoğul, Kazakistan’da Abay, Azerbaycan’da Ahmet Cevat gibi bilenlerimizdendir. Türkmenistan’da da Mahtumkulu eserleriyle, felsefesiyle, dünya görüşüyle önemli, değerli bir şahsiyet ve erendir" dedi.

firaki-konferansla-anildi2.jpg

Konuşmaların ardından Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berdi Saryyev ve Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Fidan tarafından "Bilgelik Ummanı Mahtumkulu Firaki" konulu konferans verildi. Konferansta, Mahtumkulu Firaki’nin sanatı, şiirleri, felsefesi ve mücadelesi yanı sıra edebi ve estetik değerleri ile Türkmen sahasının olduğu kadar Türklüğün de en önemli şairi olduğu vurgulandı.

Anma programı karşılıklı hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. Bu anlamlı etkinlik, Mahtumkulu Firaki’nin eserlerinin ve düşüncelerinin günümüzde de büyük bir ilham kaynağı olduğunu bir kez daha gösterdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.