Türkiye genelinde gözle görülür artış yaşanıyor! Yozgat’ta henüz bir vakaya rastlanmadı

Türkiye genelinde gözle görülür artış yaşanıyor! Yozgat’ta henüz bir vakaya rastlanmadı
Son zamanlarda Türkiye genelinde artan yağışlarla birlikte doğada yetişen mantarların üremesi ve tüketiminin artması, mantar zehirlenmelerinde gözle görülür bir artışa neden oluyor.

Son zamanlarda Türkiye genelinde artan yağışlarla birlikte doğada yetişen mantarların üremesi ve tüketiminin artması, mantar zehirlenmelerinde gözle görülür bir artışa neden oluyor. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ulusal Zehir Danışma Merkezi (UZEM) verilerine göre, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre mantar zehirlenme başvurularında yüzde 83'lük bir artış yaşandı. Toplamda 943 vaka başvurusu alındı.

Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Ankara, Bursa, Eskişehir, Kütahya, Sinop, Tokat, Uşak gibi birçok ilde toplama mantar vakalarıyla karşılaşıldığını belirtti. Ancak şu ana kadar Yozgat'ta bir mantar zehirlenme vakasına rastlanmadığını vurguladı.

yozgatta-vakaya-rastlanmadi2.jpg

Dr. Şahin, mantar zehirlenmelerinin özellikle yağışlı mevsimlerde görüldüğünü ve doğal ortamlarda yetişen mantarların tüketilmesi sonucunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti. Zehirlenme belirtilerinin mantarın içerdiği zehrin niteliğine göre değişebileceğini söyleyen Şahin, vatandaşların doğada yetişen mantarları kesinlikle tüketmemeleri gerektiğini vurguladı.

Mantar zehirlenmelerinden korunmanın yolları hakkında da bilgi veren Dr. Şahin, bandrollü kültür mantarlarının tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Bu mantarların içerisinde zehirli maddeler bulunmadığı için güvenli olduklarını söyleyen Şahin, ayrıca mantar alırken ambalajlı ürünleri tercih etmenin ve ambalajında tüketiciyi bilgilendiren etiketlerin olup olmadığını kontrol etmenin önemini vurguladı.

Vatandaşları mantar zehirlenmelerine karşı dikkatli olmaları konusunda uyararak konuşmasını tamamlayan Dr. Şahin, zehirlenme durumunda Ulusal Zehir Danışma Merkezi'ni aramaları gerektiğini hatırlattı. Ulusal Zehir Danışma Merkezi'nin 7/24 hizmet verdiğini ve ihtiyaç halinde bilgi almak isteyenlerin 114 numaralı merkezi arayabileceğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.