10 binin üzerinde çeşidi bulunuyor! Yozgat'a dikkatli olunması konusunda uyarı yapılıyor

10 binin üzerinde çeşidi bulunuyor! Yozgat'a dikkatli olunması konusunda uyarı yapılıyor
Yozgat Valiliği, doğa tutkunlarına yönelik bir uyarıda bulunarak mantar zehirlenmelerine karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Yozgat Valiliği, doğa tutkunlarına yönelik bir uyarıda bulunarak mantar zehirlenmelerine karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Valilik tarafından yapılan açıklamada, Yozgat'ın zengin ormanlarından çıkan 10 binin üzerinde mantar çeşidi olduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, doğada yetişen mantarların bazılarının zehirli olabileceği vurgulanarak, bu mantarların yenmesi durumunda ölümle sonuçlanabilecek zehirlenmelerin yaşanabileceği ifade edildi. Zehirlenme belirtilerinin mantarın türüne göre değişebileceği ve görüldüğünde hemen Alo 114 Ulusal Zehir Danışma Merkezi (UZEM) aranması ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği belirtildi.

dogal-tas-cikarma-dag-2.jpg

Uzmanlar, yabani mantarların tüketiminin ölümcül sonuçlara yol açabileceğini ve bu nedenle dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, doğada bulunan 10 binin üzerinde mantar çeşidinin 100'den fazlasının toksik düzeyde olduğu bilgisi paylaşıldı. Bu sebeple, mantar tüketiminde paketli, üretim ve son tüketim tarihleri yazan, ambalajı bozulmamış ve deformasyona uğramamış mantarların tercih edilmesi önemle belirtildi.

Valilik açıklamasında, vatandaşların yaygın olarak düşündüğü bazı yanılgılar da ele alındı. "Hayvanların yediği mantarın insanlar için zararlı olmadığı", "Kendi bahçemizde yetişen mantarın güvenli olduğu" gibi yanlış inanışların mantar zehirlenmeleri riskini artırdığına dikkat çekildi.

Son olarak, mantar zehirlenmesi şüphesi durumunda vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiği ve bu konuda vatandaşların bilinçli olması gerektiği vurgulandı. Her yıl birçok kişinin mantar zehirlenmeleri nedeniyle hayatını kaybettiği ve bu durumun önüne geçmek için önlemlerin alınması gerektiği hatırlatıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.