Vatandaşlar kara kara düşünüyor! Fiyatlar böyle giderse zirve üstüne zirve yapacak
Yozgat'ta, yakın zamanda gündeme gelen yeni bir vergi düzenlemesi, hem kiracıları hem de ev sahiplerini endişelendiriyor. Uzmanlar, bu düzenlemenin yaz sonunda ev satın alma ve kiralama fiyatlarını önemli ölçüde artırabileceği konusunda uyarıyor.
Haziran ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulması beklenen taslağın detaylarıyla ilgili belirsizlikler devam ederken, iddialara göre taslakta evini 5 yılın sonunda satanlara yüzde 40'a varan ek vergi getirilmesi ve kira vergisinin yüzde 50'nin üzerinde artırılması gibi maddeler bulunuyor. Ayrıca, birden fazla evi olan kişilerden alınacak emlak vergisinde de artış öngörülüyor. Tapu harcı yükünün de bu yeni düzenlemeyle artması bekleniyor.
Gayrimenkul Değerleme Uzmanları, evlerini satan konut sahiplerinin satış fiyatı ile alış fiyatı arasındaki farka ilişkin vergi ödediğini belirterek, "Onaylanması durumunda 2 ya da daha fazla ev alanların vergileri katlamalı olarak artacak. Satın aldıktan sonra konutunu kiraya vermeyi düşünenler bundan cayacaktır" dedi.
Diğer bir grup uzman ise, hem ev sahiplerinin hem de kiracıların mağdur olacağını belirterek, "Kimse evini kiraya vermeyecektir. Artık ev sahipleri 12 ayda aldığı kira gelirinin yarısını devlete vergi olarak verecek" diye konuştu.
Bu vergi düzenlemesinin ardından ev yatırımlarının azalabileceğini ve kira piyasasında ciddi bir daralma yaşanabileceği endişeleri dile getiriliyor. Gayrimenkul Değerleme Uzmanları, hükümetin doğrudan vergi gelirlerini artırmaya yönelik çabalarını destekleyerek, "Ek vergi alınmasından ziyade beyanname düzeltmesi getirilmeli. Ayrıca taşınmazların değerleri daha doğru belirlenmeli" şeklinde önerilerde bulundu.
Özetle, Yozgat'ta yaşanan bu vergi tartışmaları, ev fiyatlarında önemli bir artışı beraberinde getirebilir ve piyasada ciddi bir dengesizlik yaratabilir. Konut sahipleri, kira fiyatlarındaki potansiyel artışlar nedeniyle tedirginlik yaşarken, kiracılar da gelecekte karşılaşabilecekleri yüksek kira maliyetleri konusunda endişe duyuyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.