Yozgat'ta büyük hayal kırıklığı yaşadılar! İşler yüzde 50 oranında düştü

Yozgat'ta büyük hayal kırıklığı yaşadılar! İşler yüzde 50 oranında düştü
Yozgat'ta kuyumculuk sektörü, bu yaz düğün sezonunda beklenenin çok altında bir performans sergiledi.

Yozgat'ta kuyumculuk sektörü, bu yaz düğün sezonunda beklenenin çok altında bir performans sergiledi. Özellikle altın fiyatlarındaki sürekli artış ve ekonomik zorluklar, satışların önceki yıla göre yüzde 45-50 oranında düşmesine neden oldu. Yozgat’ta kuyumculuk sektöründe faaliyet gösteren esnaflar, bu durumu "en verimsiz sezon" olarak nitelendiriyor.

Yozgat İl Emniyet Müdürlüğü tarafından 01-31 Ağustos 2024 tarihleri arasında yapılan çalışmalar kamuoyuyla paylaşılırken, ekonomik sıkıntılar ve enflasyonun olumsuz etkileri kuyumculuk sektöründe belirgin bir şekilde hissedildi.

izmir-kuyumcular-odasi-altin-fiyatlari.webp

Yozgat’ın önde gelen kuyumcularından Yaşar Gülmez, yaşadıkları hayal kırıklığını dile getirerek, "Bu yıl düğün sezonu beklentilerimizin çok altında kaldı. Geçen yıla kıyasla satışlarımız yüzde 45-50 oranında geriledi. Alım gücünün zayıflaması, piyasalardaki yüksek enflasyon ve faiz oranlarının altın yatırımcısını farklı yönlere çekmesi bizi olumsuz etkiledi," dedi. Gülmez, geçmişte düğün yapan çiftlerin daha fazla altın alışverişi yaptığını, ancak bu yıl birçok çiftin yalnızca iki yüzükle evlendiğini vurguladı.

Gülmez, son 10 yılda altın fiyatlarının sürekli yükselmesi nedeniyle sektörde ciddi bir iş kaybı yaşandığını belirterek, "Kuyumculuk sektöründe son on yılda yüzde 85-90 oranında iş kaybı yaşandı. Avrupalı gurbetçiler, yurt dışında kazandıkları maaşla eskisi gibi altın alamıyorlar. Geçmişte 20-25 gram altın alabilen bir gurbetçi, bugün 10-12 gram altın alabiliyor. Ülkemizde asgari ücret ve emekli maaşlarıyla birikim yapmak artık çok zor. Düğün yapmak isteyen bir vatandaş bugün bir milyon lira harcamak zorunda kalıyor," ifadelerini kullandı.

Bu yaz sezonunun en az satış yapılan dönem olduğunu belirten Gülmez, "Beklediğimiz satışların yüzde 10’unu bile gerçekleştiremedik. Gurbetçilerin ekonomik sıkıntılar yaşadığını gördük ve bu durum alışveriş beklentilerimizi ciddi şekilde düşürdü. Takı satışları açısından çok düşük bir sezon geçirdik," diye ekledi.

Yozgat’taki kuyumcular, gelecekte ekonomik koşulların düzelmesi ve alım gücünün artması umuduyla bu zor sezonu geride bırakmayı bekliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.