Yozgat'tan çok sert tepki: Esnafımız borç yükü altında cinnet geçirecek!

Yozgat'tan çok sert tepki: Esnafımız borç yükü altında cinnet geçirecek!
Yeniden Refah Partisi Yozgat İl Başkanı Süleyman Adıgözel, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifleri aracılığıyla esnafa verdiği kredilerin faiz oranlarının yükseltilmesine sert tepki gösterdi.

Yeniden Refah Partisi Yozgat İl Başkanı Süleyman Adıgözel, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifleri aracılığıyla esnafa verdiği kredilerin faiz oranlarının yükseltilmesine sert tepki gösterdi. Adıgözel, bu durumun esnafı büyük bir mali baskı altına soktuğunu belirterek, hükümeti eleştirdi.

Basın açıklamasında konuşan Adıgözel, "İktidar 'hata' yapmıyor, her şeyi çökertiyor! 'Hata', bilmeyerek ya da istemeyerek yapılan yanlışlık ve yanılmadır. Ancak burada bilinçli bir karar söz konusu," dedi. Adıgözel, faiz artışlarının geriye dönük olarak uygulanmasının esnafı çileden çıkardığını vurguladı.

Faiz Oranlarında Büyük Artış

Adıgözel, 10 Ekim 2022 ile 9 Temmuz 2023 tarihleri arasında çekilen kredilerin faiz oranlarının yüzde 7,5’ten yüzde 17’ye çıkarıldığını belirtti. Bu artışın, eski kredilere de uygulanarak yüzde 120’ye varan faiz oranlarına neden olduğunu söyledi. Adıgözel, bu uygulamanın kanun ve hukuk dışı olduğunu iddia ederek, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez böyle bir uygulamanın geriye doğru işletildiğini söyledi.

Esnafın bu yükü kaldıramayacağını vurgulayan Adıgözel, "Yeniden Refah Partisi Yozgat İl Başkanlığı olarak, esnafın bu faiz yükü altında ezileceğini ve büyük mağduriyetler yaşanacağını öngörüyoruz. Borcunu ödeyemeyen esnafımız cinnet geçirecek," dedi. Adıgözel, iktidarın, Genel Başkan Dr. Fatih Erbakan’ın TBMM’de yaptığı uyarıları dikkate almadığını belirtti.

Adıgözel, Genel Başkan Fatih Erbakan'ın Orta Vadeli Plan’a göre 2022'de 325 milyar lira olan faiz harcamalarının 2026'da 2 trilyon 321 milyar liraya ulaşacağını ifade ettiğini hatırlattı. 2024 yılında bütçe açığının 2 trilyon 652 milyar lira olarak yüzde 24 oranında yükseleceğini belirten Erbakan’ın, "Bu yeniden borçlanma demektir. Yatırımcı yatırım yerine mevduat faizine yönelecek," sözlerini hatırlattı.

Adıgözel, yükselen kredi maliyetlerinin nihai ürüne yansıtılıp vatandaşa ödettirildiğini belirtti. "Vergi gelirleri vatandaşa hizmet yerine faize gidiyor," diyen Adıgözel, hükümetin bu durumu düzeltmek için adım atması gerektiğini söyledi.

Adıgözel, "Yaşanabilir bir Türkiye için, milletimizin refahı için, faiz belasından kurtulmak için denk bütçe yapılmalıdır. Merkezi ve yerel yönetim bütçelerinde denk bütçe sağlanarak yeni borçlanmalara son verilmeli," dedi. 54. hükümette başarıyla uygulanan kamu tek hesabına yeniden geçilerek faizden kurtulmanın öncelik olması gerektiğini belirtti.

Son olarak Adıgözel, hükümete çağrıda bulunarak, kamu ve özel sektörde faiz yükünün azaltılması için acil tedbirler alınması gerektiğini vurguladı. "Milletimizin refahı için, yeni borçlanmalar yapılmamalı ve denk bütçe oluşturulmalıdır," dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.