Yıllar sonra gün yüzüne çıktı! İşte Osmanlı dönemindeki Yozgat'ın şaşırtan köy isimleri

Yıllar sonra gün yüzüne çıktı! İşte Osmanlı dönemindeki Yozgat'ın şaşırtan köy isimleri
Yozgatlı araştırmacı yazar Hakkı Yurtlu, Osmanlı dönemine ait Yozgat köy isimlerinin tarihsel ve coğrafi arka planını detaylı bir şekilde inceleyerek ilginç bilgiler sundu.

Yozgatlı araştırmacı yazar Hakkı Yurtlu, Osmanlı dönemine ait Yozgat köy isimlerinin tarihsel ve coğrafi arka planını detaylı bir şekilde inceleyerek ilginç bilgiler sundu. Yurtlu, köy isimlerinin, yerleşim yeri adlandırma süreçlerinde coğrafi, tarihi ve etnik faktörlerin önemli rol oynadığını vurguladı.

Yurtlu’nun çalışmasına göre, Anadolu'ya Türklerin gelmesiyle birlikte Oğuz Türkmen toplulukları, yerleştikleri bölgelerde boy, aşiret, oymak ve cemaat isimleri kullanmışlardır. Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında Yozgat, sadece dört ilçeden oluşmaktaydı: Yozgat Merkez, Akdağmadeni, Boğazlıyan ve Sorgun. Bu dönemde Yozgat’ta toplamda 636 yerleşim yeri bulunmaktaydı.

osmanli-doneminde-yozgatin-ilginc-koy-adlari-1.jpg

Araştırmacı yazar, köy isimlerinin zaman içinde çeşitli nedenlerle değiştirildiğini ve bu değişikliklerin özellikle 1960 yılında yoğun bir şekilde gerçekleştirildiğini belirtti. İçişleri Bakanlığı tarafından kurulan 'Yabancı Adları Değiştirme Komisyonu', anlam karmaşası yaratan, hakaret ve argo içeren yabancı kökenli adları değiştirdi. Türkiye genelinde yaklaşık on iki bin isim değişikliğine gidilirken, Yozgat’ta da yüz civarında köy, ilçe, nahiye ve mezranın isimleri yenilendi.

osmanli-doneminde-yozgatin-ilginc-koy-adlari-1-001.jpg

Değiştirilen köy isimleri arasında Mamure'nin Aydıncık, Çayırşeyhi'nin Çayıralan, Peyik'in Doğankent, Kıvrıl'ın Yeşilhisar, Hopuç'un Gümüşdibek, Taf'ın Özler, Dabulga'nın Beşkavak, Hozman'ın Bağlıca, Horan'ın Ovakent, Horuk'un Altınsu, Dabana'nın Çamsaray, Keller'ın Yenipazar ve Babı'nın Umutlu olarak değiştirildiği görülüyor. Osmanlı döneminde yaygın olarak kullanılan bazı köy adlarının günümüzde unutulduğunu ifade eden Yurtlu, “Çılbah, Hopuç, Haneişler, Kediler, Ermelik, Emerek gibi köy isimlerini hatırlayan var mı?” şeklinde sorular yöneltti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.