Zam sınırı kalkıyor mu? Yozgat'ta fiyatlar tavan yapabilir

Zam sınırı kalkıyor mu? Yozgat'ta fiyatlar tavan yapabilir
Son dönemde ekonomi yönetimi tarafından yapılan açıklamalarda, kira artışlarında yüzde 25 zam sınırının kaldırılabileceği belirtiliyor. Bu gelişme, kiralık konut piyasasında ciddi değişikliklere neden olabilir.

Son dönemde ekonomi yönetimi tarafından yapılan açıklamalarda, kira artışlarında yüzde 25 zam sınırının kaldırılabileceği belirtiliyor. Bu gelişme, kiralık konut piyasasında ciddi değişikliklere neden olabilir. Kira artışlarına getirilen yüzde 25’lik sınırın kaldırılması durumunda, Yozgat’ta da kira fiyatlarının tavan yapabileceği öngörülüyor.

Konutlarını kiraya vermek isteyen ev sahipleri, sabırsızlıkla 1 Temmuz tarihini bekliyor. Birçok ev sahibi, bu tarihte yüzde 25 zam sınırının kalkmasını umut ediyor. Eğer sınır kalkmazsa, bazı ev sahiplerinin evlerini kiraya vermede çekinceli davrandıkları belirtiliyor. Hatta bazı evlerin dört ay boyunca boş kaldığı, ne satışının yapıldığı ne de kiraya verildiği ifade ediliyor.

Gayrimenkul Uzmanından Kritik Değerlendirme

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasının ardından kira fiyatlarında bir değişim olup olmayacağını ve 1 Temmuz sonrası piyasada kiralık daire ilanlarında artış olup olmayacağını değerlendirdi. Özelmacıklı, “2022 yılı Haziran ayında yapılan yasal düzenleme ile kira artışlarına yüzde 25’lik bir sınırlama getirilmişti. Ancak piyasada bu sınırın çok uygulanmadığını görüyoruz” dedi.

Özelmacıklı, yakın zamanda yapılan bir ankete göre, kiracıların yaklaşık yüzde 86’sının yüzde 25’ten fazla bir oranda kiralara zam yaptığını belirtti. Ayrıca, bazı taşınmaz sahiplerinin konutlarını satma nedeniyle boş tuttuğunu, sadece kira sınırlaması nedeniyle boş tutulduğunu söylemenin doğru olmadığını ekledi.

Yatırımcıların Konut Piyasasına Yaklaşımı

Özelmacıklı, yatırımcıların yüzde 25 zam sınırlaması nedeniyle konut almak istemediklerini, mal sahibi-kiracı anlaşmazlıklarının artması, mevduat faizlerinin artması ve kira gelirlerinin yeterli görülmemesi gibi nedenlerin etkili olduğunu belirtti. Ayrıca, ilan sitelerinde satılık verilen konutların yüzde 60’a yakınının boş olduğunu, bu ilanların dörtte birinin İstanbul’da verildiğini ve İstanbul’da ilanların yüzde 53’ünün boş konutlardan oluştuğunu ifade etti.

Mal sahiplerinin evlerini boş tutmasının anlamlı olmadığını belirten Özelmacıklı, konutlar için ödenen aidatların önemli bir gider kalemi olduğunu vurguladı. Bazı mal sahiplerinin konut yatırımından çıkma nedeniyle dairelerini satmayı tercih ettiklerini, kiracılar çıktığında da boş bir şekilde satmaya meyilli olduklarını belirtti.

Kira Piyasasında Beklenen Değişim

Sonuç olarak, yüzde 25 zam sınırının kaldırılması durumunda kira piyasasında nasıl bir değişim olacağı belirsizliğini koruyor. Ancak, mevcut koşullar göz önüne alındığında, kiralarda düşüş yerine, ev sahiplerinin konutlarını daha kolay kiraya vermesi ve piyasada daha fazla kiralık daire ilanı görülmesi beklenebilir. Bu durum, Yozgat’ta da kira fiyatlarının artmasına neden olabilir. Özellikle büyükşehirlerde yaşanan kira artışlarının Yozgat gibi şehirlerde de etkisini göstermesi muhtemel görünüyor.

Yozgat’taki konut sahipleri ve kiracılar, 1 Temmuz’u ve ekonomi yönetiminin bu konuda yapacağı açıklamaları yakından takip ediyor. Zam sınırının kaldırılması, kira piyasasında önemli değişikliklere yol açabilir ve bu da şehirdeki kira fiyatlarını ciddi şekilde etkileyebilir. Bu gelişme, hem ev sahipleri hem de kiracılar için kritik öneme sahip olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.