Yozgat'tan ilk değerlendirme yapıldı: Önemli ama eksiklikler var

Yozgat'tan ilk değerlendirme yapıldı: Önemli ama eksiklikler var
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan "Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Mesleği Kariyer Basamakları Yönetmeliği", 21 Aralık 2024 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlandı.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan "Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Mesleği Kariyer Basamakları Yönetmeliği", 21 Aralık 2024 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik, öğretmenlik mesleğinde kariyer basamaklarını yeniden düzenlemeyi amaçlarken, Eğitim Bir-Sen Yozgat Şube Başkanı Kenan Şerefli, bu önemli düzenlemeyi değerlendirdi.

“Hizmet İçi Eğitim Programı Olumlu Bir Adım”

Başkan Şerefli, aday öğretmenler için öngörülen hizmet içi eğitim programını olumlu bulduklarını belirtti. Şerefli, “18 Ekim 2024 itibarıyla görevde bulunan ve 18 Ekim 2024 ile 1 Eylül 2025 tarihleri arasında aday öğretmen olarak göreve başlayacak öğretmenler için uygulanacak hizmet içi eğitim süreci, mesleki hazırlığı güçlendirecek bir fırsat. Ancak, adaylık süresine getirilen bir yıl alt ve iki yıl üst sınırının bazı durumlar için esnetilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Uzman ve Başöğretmenlik Şartları Değerlendirildi

Yeni yönetmelikte uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik unvanları için getirilen kriterlere de değinen Şerefli, bu düzenlemelerin genel hatlarıyla olumlu olduğunu söyledi. Uzman öğretmenlik için 10 yıl hizmet şartı, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almama ve Uzman Öğretmenlik Eğitim Programını tamamlama koşullarını desteklediklerini belirten Şerefli, başöğretmenlik için ise benzer kriterlerin öğretmenler arasında eşitlik sağlayacağını ifade etti.

2.jpg

“Bazı Eksiklikler Giderilmeli”

Yönetmelikte dikkat çeken bazı eksiklikleri de gündeme getiren Şerefli, “Askerlik ve diğer kamu kurumlarında geçen sürelerin öğretmenlik hizmet süresinden sayılmaması adaletsiz bir durum oluşturuyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu konuda hızlı bir düzenleme yapması gerekiyor. Ayrıca, yıllık izin, hastalık ve refakat izinlerinde geçen sürelerin hizmet süresinden sayılması öğretmenler açısından hakkaniyeti sağlayacaktır” diye konuştu.

Eğitim Programlarının Uygulanması Şart

Uzman ve başöğretmenlik eğitim programlarının yıl boyunca en az üç dönem halinde uygulanması gerektiğini belirten Şerefli, eğitimlerin yüz yüze veya uzaktan eğitim yöntemleriyle sunulmasının öğretmenler için bir avantaj olduğunu vurguladı. Şerefli, “20 hizmet yılını tamamlayan öğretmenlerin de bu eğitimlere katılım hakkı elde etmesi sağlanmalı. Bu, eğitimde adaletin tesis edilmesi açısından önemlidir” dedi.

“Hızlı Adımlar Atılmalı”

Şerefli, Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenlerin beklentilerini karşılamak için hızla bir kılavuz yayımlaması gerektiğini ifade etti. Özellikle 20 yılı aşkın hizmet süresi olan öğretmenlerin başöğretmenlik unvanına başvurabilmesi için eğitimlerin bir an önce başlatılmasını talep etti.

Eğitim Bir-Sen Yozgat Şube Başkanı Kenan Şerefli, sözlerini şöyle tamamladı: “Yönetmelik, öğretmenlerin kariyer gelişiminde önemli bir dönüm noktasıdır. Ancak, mali hakların hızlıca düzenlenmesi ve uygulama süreçlerinin şeffaf şekilde yürütülmesi büyük önem taşımaktadır.”

Yeni yönetmelik, öğretmenler arasında geniş yankı uyandırırken, uygulama detaylarının önümüzdeki süreçte daha da netleşmesi bekleniyor.

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.