Yozgat'ta yıllardır bekleniyordu! Nihayet imzalar atıldı

Yozgat'ta yıllardır bekleniyordu! Nihayet imzalar atıldı
Yozgat'ın tarihine ışık tutan önemli yapılarından biri olan Saatli Hamidiye Çeşmesi, uzun bir süre sonra restorasyon için yeniden hayat buluyor.

Yozgat'ın tarihine ışık tutan önemli yapılarından biri olan Saatli Hamidiye Çeşmesi, uzun bir süre sonra restorasyon için yeniden hayat buluyor. Çeşme, Yozgat Çapanoğlu Cami önünde bulunuyor ve 123 yıllık geçmişiyle bölgenin önemli simgelerinden biri olarak kabul ediliyor.

Vakıflar Sivas Bölge Müdürlüğü ile bir yüklenici firma arasında imzalanan protokol ile Saatli Hamidiye Çeşmesi'nin restorasyon çalışmaları başlatılıyor. 1901 yılında inşa edilen ancak 1937 yılında kitabeleri ve armaları tahrip edilen çeşme, uzun uğraşlar sonucunda restorasyon için hazır hale getirildi.

Restorasyon çalışmaları kapsamında, çeşmenin tüm kitabe ve hatları resimlerden okunarak yeniden tasnif edildi. Hattat Mahmut Şahin'in aslına uygun olarak yeniden yazdığı çeşme, bayram sonunda başlayacak olan restorasyon süreci ile eski ihtişamına kavuşacak.

canva-res-5.jpg

Mimarların detaylı analizleri sonucunda, Saatli Hamidiye Çeşmesi'nin restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından yeniden hizmete gireceği belirtiliyor. Çeşme, Sultan II. Abdulhamid Han'ın tahta çıkışının 25. yıl dönümü hediyesi olarak yapılmıştı ve o günden bu yana bölgenin önemli bir tarihi yapıtı olarak varlığını sürdürüyor.

123-yillik-tarihe-restorasyon-7.jpg

Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre, çeşmenin tarihi kazınmış olsa da orta alınlıkta bulunan kartuş içinde 19 Ağustos 1916 (M. 01 Kasım 1900) tarihine ait bir yazı ve tarih okunabiliyor. Çeşme, Çapanoğlu Camisi'nin doğusunda yer almakta olup, II. Abdülhamit tarafından 1900 yılında tahta çıkışının 25. seneyi devriyesinde inşa edildi.

canva-res-4.jpg

Çeşme üzerindeki süslemeler ve motifler, dönemin Anadolu'daki en güzel ve büyük süslemeli çeşmelerinden biri olarak kabul ediliyor. Restorasyon çalışmalarıyla birlikte, çeşmenin eski ihtişamı ve detayları tekrar gün yüzüne çıkacak, bölgeye tarihi ve kültürel anlamda önemli bir değer kazandıracak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.