Yozgat'ta çiftçileri uyardı! Bu habere aman dikkat

Yozgat'ta çiftçileri uyardı! Bu habere aman dikkat
Sarıkaya Ziraat Odası Başkanı Şevki Güngör, çiftçilere üre gübresinin doğru kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Sarıkaya Ziraat Odası Başkanı Şevki Güngör, çiftçilere üre gübresinin doğru kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu. Güngör, üre gübresinin bilinçsiz kullanılmasının verim kaybına neden olabileceğini belirterek, çiftçilerin uygulama zamanlamasına dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.

En Yüksek Azot Oranına Sahip Gübre

Güngör, üre gübresinin formülünün CO(NH2)2 şeklinde olduğunu ve yüzde 46 azot içeriğiyle en yüksek azot oranına sahip gübre çeşidi olduğunu belirtti. Beyaz renkte, kokusuz, pril veya granül yapıda olan bu gübrenin tüm bitkilerde ve üretim periyodu boyunca kullanılabileceğini söyledi. Çiftçilerin üre gübresini bilinçli ve zamanında kullanmaları halinde verimde ciddi artış sağlanabileceğini belirtti.

gungor-ciftcileri-uyardi5.jpg

Yağış Zamanlamasına Dikkat!

Güngör, buğdaylarda üre gübresinin uygulanmasının ardından en az 15 gün boyunca yağmur yağmazsa, atılan gübrenin sadec yüzde 26’sının bitkiler tarafından alındığını, geri kalan yüzde 74’ünün ise gaz olarak havaya karıştığını vurguladı. Üre gübresinin etkili olabilmesi için uygulama sonrasında 1-2 gün içinde yağış olmasının çok önemli olduğunu belirten Güngör, bu durumda gübrenin yüzde 96’sının bitkiler tarafından alındığını söyledi.

Sıcaklık Faktörü ve Üre Gübre Kullanımı

Güngör, üre gübresinin azot kaybının yüksek sıcaklıkta arttığını, ancak soğuk havanın olumsuz etkisi olmadığını ifade etti. "Hava soğuksa, kar yağıyorsa veya don varsa üre kullanımında sakınca yoktur. Hatta üre gübresinin üzerine kar yağması herhangi bir sorun oluşturmaz" dedi. Ancak, toprak donmuşsa ve yağış yağmazsa gübrenin toprağa karışmadığı için belli bir kısmının kaybolabileceğini belirtti.

gungor-ciftcileri-uyardi1.jpg

Üre Gübresinin Avantajları

Güngör, üre gübresinin tercih edilmesinin başlıca sebeplerini ise şu şekilde sıraladı:

Maliyeti düşüktür.

Yüksek azot içeriğine sahiptir.

Yanıcı değildir.

Her türlü toprak ve bitkide kullanılabilir.

Nötr pH değeriyle ekine zarar vermez.

Son olarak, üre gübresinin içerisinde azotun yanı sıra oksijen, hidrojen ve karbon bulunduğunu belirten Güngör, bilinçli ve doğru kullanımın çiftçilerin verimliliğini artıracağını vurguladı.

Sarıkaya Ziraat Odası, çiftçileri bilinçlendirme çalışmalarına devam ederken, doğru tarım uygulamalarıyla verimin artmasının önünü açmaya devam ediyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.