Yozgat'ta anne babalara çağrı: Çocuklardan uzak tutun!

Yozgat'ta anne babalara çağrı: Çocuklardan uzak tutun!
Yozgat İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, çocukların güvenliği için ilaçların çocukların erişemeyeceği yerlerde saklanması gerektiği konusunda ailelere önemli uyarılarda bulundu.

Yozgat İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, çocukların güvenliği için ilaçların çocukların erişemeyeceği yerlerde saklanması gerektiği konusunda ailelere önemli uyarılarda bulundu. Yetkililer, ilaçların uygun şekilde saklanmasının, çocukların yanlışlıkla ilaç yutup sağlık sorunları yaşamasını önleyeceğini vurguladı.

Müdürlük yetkilileri, "İlaçları çocukların ulaşamayacağı güvenli bir dolapta saklayın" diyerek ailelere seslendi. Açıklamada, "İlaçlar, sağlık sorunlarını tedavi etmek, vücutta yeterli miktarda bulunmayan maddeleri takviye etmek ve kişinin kendini daha iyi hissetmesine yardımcı olmak gibi işlevleri olan ürünlerdir. Ancak, yanlış ve bilinçsizce kullanıldıklarında zararlı olabilirler. Ebeveynlerin evde çocuk güvenliği için önlemler alırken bu konuyu da göz önünde bulundurmaları önemlidir" ifadelerine yer verildi.

Yetkililer, reçeteli ve reçetesiz ilaçlar, vitaminler, damlalar ve pomatlar da dahil olmak üzere her türlü ilacın çocukların göremeyeceği ve erişemeyeceği yerlerde saklanmasının önemine dikkat çekti. "Evinizde dolaşarak ilaçlarla vitaminleri saklamak için en uygun yerin neresi olduğunu tespit etmelisiniz. Çocuğunuzun tırmanabilme yeteneğine sahip olabileceğini ve yüksek yerlere ulaşmanın bir yolunu bulabileceğini unutmayın. Bu durumda, ilaçları saklamak için en iyi yer kilitli dolaplardır" diye ekledi.

Birçok çocuğun merakları nedeniyle sandalye üzerine çıkarak her noktaya ulaşmaya çalıştığını belirten yetkililer, "Evdeki ilaç ve temizlik malzemesi dolu dolap kapaklarının kilitlenmesi gerekiyor. Çocuklar günümüzde büyükleri taklit ediyor ve taklit yetenekleri çok daha çabuk gelişiyor. Çocuğun önünde ilaç içen büyükler, çocuğun kapsamı alanına giriyor. Hapın tadını merak eden ve şeker sanarak ağzına atan çocuklar genellikle acı bir tatla karşılaşarak çıkarırlar ya da hap acı değilse yutarlar. Aynı durum ortada bırakılan temizlik malzemeleri için de geçerlidir; çocuklar onları su veya renkli meyve suyu sanarak içebilir. Bu tür malzemeleri dolaplara kaldırmanız bile yeterli değil, dolapları kilitlemek gerekiyor" dedi.

İlaçların çocukların erişemeyeceği yerlerde saklanmasının yanı sıra alınabilecek başka tedbirlerin de olduğunu belirten yetkililer, "Çocuğunuza, yaşına uygun bir dille, ilacın ne demek olduğunu ve hangi durumlarda kullanılması gerektiğini anlatın. Boş ilaç şişelerini oyuncak olarak kullanmasına izin vermeyin. İlaçları şeker gibi tanıtmayın. Dönen bir kilitleme kapağı olan ilaçları tam gerektiği gibi kapattığınızdan emin olun. Güvenlik kapakları işe yarar ama bazı çocukların bunları açabileceğini unutmayın. İlaç ve vitaminleri her kullanımdan sonra güvenli bir yere koyun. Kısa bir süre sonra tekrar kullanacak olsanız bile onları ortalıkta bırakmayın. Çocuğunuz hasta ise ve ilaç veriyorsanız onun ilaçları için de aynı önlemleri alın. Düzenli ilaç kullanan veya çantasında ilaç bulunan misafirleriniz olabilir, onlardan ilaçlarını kolayca ulaşılacak bir yerde veya görünür şekilde bırakmamalarını isteyin" şeklinde konuştu.

Son olarak, olası bir kaza durumunda acil servise zaman kaybetmeden başvurulması gerektiğini belirten yetkililer, "Bu sırada ne kadar telaşlı ve korkmuş olsanız da ilaçla ilgili her şeyi yanınıza alın: Paketi, kutusu, prospektüsü, yere dağılmış parçaları ve reçetesi. Çocuğunuzu kusturmak veya panzehir etkisi yapacağını umarak yoğurt yedirmek gibi şeylerle zaman kaybetmeyin" dedi.

Yozgat İl Sağlık Müdürlüğü, ailelerin bu konularda bilinçli olması gerektiğini ve çocukların güvenliği için gerekli tüm önlemlerin alınmasının hayati önem taşıdığını bir kez daha hatırlattı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.