Yozgat'ı büyük tehlikeye karşı uyardı! Bayramınız zehir olmasın
Yozgat İl Emniyet Müdürlüğü, kurban satışı yapılan hayvan pazarında vatandaşları sahte para tehlikesine karşı uyardı. İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü, hayvan pazarında vatandaşları sahte paraya karşı bilinçlendirmek amacıyla bilgilendirme yaptı.
Kurban Bayramı öncesinde nakit para hareketliliğinin yoğun olduğu hayvan pazarlarında, vatandaşların sahte parayı nasıl tanıyacakları ve sahte para ile karşılaşmaları durumunda neler yapmaları gerektiği konularında uyarılar yapıldı. Bu bilgilendirme ile suçun önlenmesi ve vatandaşların mağdur olmaması amaçlanıyor.
Emniyet ekipleri, Kurban Bayramı öncesinde meydana gelebilecek sahte para olaylarına karşı vatandaşların dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Para alışverişlerinde şüpheli durumlarla karşılaşıldığında, paraların birden çok güvenlik özelliğinin kontrol edilmesi gerektiği vurgulandı.
Özellikle kurban satış alanlarında gerekli tedbirlerin alındığını belirten yetkililer, “Ancak sahtecilikle mücadelede en etkin yöntem vatandaşlarımızın dikkatli olmasıdır. Sahte para ile karşılaşıldığında, parayı veren kişinin eşkal, kimlik ve araç bilgileri tespit edilerek 155 Polis İmdat veya 156 Jandarma hattına bildirilmelidir. Bu şekilde, suçluların yakalanması sağlanabilir. Mağdur olmamak için aşağıdaki 10 yöntemle banknotun sahte olup olmadığını anlayabilirsiniz” dedi.
Gerçek bir parada bulunması gereken 10 özellik ise şu şekilde sıralandı:
Kağıt Kalitesi: Sahte parayı anlamanın en kolay yollarından biri banknotun kağıt kalitesidir. Gerçek paranın kağıdı sert ve pürüzlüdür, üzerindeki yazılar ise soluk değildir.
Atatürk Portresi: Elinizdeki parayı ışığa tuttuğunuzda her iki yüzden de görülebilen Atatürk portresi olmalıdır. Gerçek banknotlarda bu özellik mutlaka bulunur.
Emniyet Şeridi: Banknotlarda parlak emniyet şeritleri yer alır. Bu şeritlerin varlığını kontrol edin.
Holografik Şerit: Banknot tasarımına uygun motiflerden oluşan bu şerit, farklı açılardan bakıldığında parlak bir yansıma verir. Dikdörtgen içindeki “TL” harflerinin de paranın değerini gösteren sayıya dönüşmesi gerekir.
Kabartma Baskısı: Paranın ön yüzünde yer alan Atatürk portresi, “Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası” yazısı ve banknotun değerini gösteren sayılar kabartma baskı ile basılmıştır.
Renk Değiştiren Şerit: Paraya farklı açılardan bakıldığında altın sarısına dönüşen ve üzerinde “TL” ibareleri bulunan bir şerit yer alır.
Bütünleşik Görüntü: Para ışığa tutulduğunda, sol üst kenarda bulunan şekiller arka yüzeydeki şekillerle birleşerek banknot değerini gösterir.
Mikro Yazı: Paraların ön ve arka yüzlerinde bazı alanlarda banknot değerini gösteren mikro yazılar bulunur.
Ultraviyole ile Görünen Değerler: Gerçek para UV ışınları altında mavi ve kırmızı renkte parlar. Emniyet şeridi UV ışığı altında 5 ve 10 TL’de mavi, 20 ve 50 TL’de kırmızı, 100 ve 200 TL’de sarı renkte parlama yapar.
Görme Engellilere Yönelik Noktalar: Paranın ön yüzünde, filigranın sol üst kenarında Braille alfabesinden yararlanılarak yazılmış ve parmakla dokunulduğunda fark edilebilen noktalar bulunur.
Vatandaşların, bu özellikleri kontrol ederek sahte para mağduru olmamaları ve şüpheli durumlarda yetkililere bilgi vermeleri büyük önem taşıyor. Yozgat İl Emniyet Müdürlüğü, vatandaşların sahte paraya karşı duyarlı olmalarını ve gerekli tedbirleri almalarını tavsiye ediyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.