Yozgat'a uyarı üstüne uyarı yapılıyor! Havaların ısınması ile birlikte doğada boy göstermeye başladı

Yozgat'a uyarı üstüne uyarı yapılıyor! Havaların ısınması ile birlikte doğada boy göstermeye başladı
Yozgat’ın dağlarında ve ormanlarında kendiliğinden yetişen mantarlar, yağışların artması ve havaların ısınması ile birlikte doğada boy göstermeye başladı.

Yozgat’ın dağlarında ve ormanlarında kendiliğinden yetişen mantarlar, yağışların artması ve havaların ısınması ile birlikte doğada boy göstermeye başladı. Ancak bu doğal güzellikler arasında yer alan mantarların bazıları zehirli olabiliyor. Yozgat Valiliği, vatandaşları mantar zehirlenmelerine karşı uyardı ve dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Valilik tarafından yapılan açıklamada, doğada yetişen mantarların zehirli olabileceği ve tüketilmeleri durumunda ciddi zehirlenmelere yol açabileceği vurgulandı.

“Doğal alanlarda yetişen mantarlar, yapılarında zehirli maddeler barındırabilir ve yenmesi durumunda ölümle sonuçlanabilen zehirlenmeler görülebilir. Zehirlenme belirtileri mantarın türüne göre değişir. Zehirlenme belirtileri görüldüğünde derhal Alo 114 Ulusal Zehir Danışma Merkezi (UZEM) aranmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır,” ifadelerine yer verildi.

yerken-dikkat.jpg

Mantar Zehirlenmesi Nasıl Oluşur?

Doğal ortamlarda yetişen ve zehirli madde içeren mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak tüketilmesi sonucunda ortaya çıkan ve ölümle sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenme türüdür. Mantar zehirlenmeleri, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu dönemlerde daha sık görülmektedir. Türkiye’de doğal alanlarda zehirli mantarların bulunduğu unutulmamalıdır.

yerken-dikkat-3.jpg

Mantar Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir?

Zehirlenme belirtileri, mantarda bulunan zehrin türüne göre değişkenlik gösterir. Bazı mantar türlerinin tüketilmesinden sonra belirtiler 2 saat içinde ortaya çıkarken, bazı türlerde bu süre 6 saate kadar uzayabilir.

Mantarın tüketilmesinden 2 saat gibi kısa bir sürede zehirlenme belirtileri ortaya çıkaran mantarların yenmesi durumunda: sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metalik tat, bulantı, kusma ve terleme gibi belirtiler görülebilir.

Tüketildikten 6 saat sonra belirtiler gösteren mantar türlerinde ise: bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı ve daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu durumlar, koma ve ölüme kadar ilerleyebilir.

yerken-dikkat-1.jpg

Mantar Zehirlenmesi Nasıl Teşhis Edilir?

Hastanın mantar tüketim hikayesi ve zehirlenme bulguları birlikte değerlendirilerek mantar zehirlenmesi teşhisi konulmaya çalışılır. Ayrıca, tüketilen mantarın uzman kişilerce incelenmesi de teşhis sürecinde yardımcı olur. Ancak, en doğru hareket, mantar tüketen bir kişide belirtilerin görülmesi halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaktır.

Mantar Zehirlenmesinin Tedavisi Var Mıdır?

Mantar zehirlenmelerinde, 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezinden (UZEM) bilgi alınabilir. Tedavi, genel olarak ortaya çıkan zehirlenme bulgularına yönelik olarak yapılır. Ayrıca, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden temin edilebilecek bir antidot (panzehir) de bulunmaktadır.

yerken-dikkat-2.jpg

Mantar Zehirlenmelerinden Nasıl Korunulur?

Mantar zehirlenmelerinin önlenmesi oldukça basit tedbirlerle mümkündür. Doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi ve bunun yerine kültür mantarlarının tercih edilmesi, zehirlenmelerin önüne geçebilir.

Kültür Mantarları Zehirler mi?

Kültür mantarları, yapılarında zehirli maddeler bulundurmadığından dolayı zehirlenme riski taşımamaktadır. Ancak bu mantarların yetiştiği ortamda bulunabilecek mikroorganizmalar nedeniyle çiğ tüketimlerinde hafif mide ve bağırsak rahatsızlıkları görülebilir. Bu nedenle, mantar alırken ambalajlı olanlar tercih edilmeli ve ambalajda tüketiciye yönelik bilgilerin bulunduğu etiketlerin olup olmadığına dikkat edilmelidir.

Yozgat Valiliği, vatandaşların bu konuda bilinçlenmesi ve gerekli tedbirleri alması konusunda çağrıda bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.