Yozgat ve ilçelerinde büyük tedirginlik! Havaların ısınmasıyla ortaya çıktılar

Yozgat ve ilçelerinde büyük tedirginlik! Havaların ısınmasıyla ortaya çıktılar
Yozgat'ta yaz aylarının gelmesiyle birlikte ortaya çıkan 'Sarıkız' cinsi örümcekler, bölge halkında endişeye neden oluyor.

Yozgat'ta yaz aylarının gelmesiyle birlikte ortaya çıkan 'Sarıkız' cinsi örümcekler, bölge halkında endişeye neden oluyor. Yozgat merkezde ve bazı ilçelerde görülen bu örümceklerin, akrep, kertenkele ve hatta farelerle beslenebilen, et parçalarını kolayca koparabilen güçlü çenelere sahip olduğu biliniyor.

Vatandaşlar, insan eli büyüklüğünde olduğu ve 1 metre yükseğe kadar zıplayabildiği iddia edilen bu örümcekler için yetkililerden yardım istiyor. Yaz aylarında sıklıkla görülen 'Sarıkız' örümceklerinin ilaçlanması ve alternatif çözümler aranması talep ediliyor.

sarikiz-orumcegi-goruldu-5.jpg

Sarıkız örümcekleri, özellikle Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaygın olarak görülüyor. Diğer iri örümceklerden farklı olarak akrep benzeri bir görünüme sahip olan bu örümcekler, çeşitli hayvanlarla besleniyor. Gözleri ışıktan rahatsız olduğu için genellikle gece aktif olan Sarıkız örümcekleri, saatte 1,5 kilometre yol alabiliyor. Isırdıkları insanlara zarar verebilen bu örümcekler, zehirli olmasa da güçlü çeneleriyle dikkat çekiyor.

sarikiz-orumcegi-goruldu-6.jpg

Yozgat’ta görülen bu örümceklerin yaygınlaşması, vatandaşların yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Özellikle çocuklu aileler, örümceklerin evlerine girmesinden endişe duyuyor. Yetkililerden bu konuda önlem alınmasını isteyen Yozgat halkı, ilaçlama ve koruyucu önlemlerin artırılmasını talep ediyor.

Uzmanlar, Sarıkız örümceklerinin zehirli olduğuna dair yaygın inanışın yanlış olduğunu belirtiyor. Bu örümceklerin ısırmaları insanlara zarar verebilse de, zehirlerinin ölümcül olmadığı düşünülüyor. Halk arasında panik yaratabilecek yanlış bilgilerin yayılmaması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, bu tür örümceklerle karşılaşan kişilerin temkinli davranmasını ve yetkililere haber vermesini öneriyor.

Yozgatlı vatandaşlardan Mehmet Yıldız, “Geçen gün bahçemde bu örümceklerden birini gördüm. İlk başta korktum, çünkü çok büyük ve tehlikeli görünüyordu. Hemen belediyeyi aradım ve ilaçlama yapmalarını istedim” diyerek endişesini dile getirdi. Yine aynı mahalleden Ayşe Demir ise, “Çocuklarımın güvenliği için çok endişeleniyorum. Bu örümceklerin yayılması bizi tedirgin ediyor” dedi.

sarikiz-orumcegi-goruldu-3.jpg

Belediye yetkilileri, konuyla ilgili gerekli önlemlerin alınacağını ve Sarıkız örümcekleriyle mücadele için ilaçlama çalışmalarının başlatılacağını belirtti. Yozgat Belediyesi’nden yapılan açıklamada, vatandaşların bu tür durumlarda paniğe kapılmaması ve yetkililere bilgi vermesi gerektiği vurgulandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.