Yozgat Valiliği duyurdu! Kentte büyük paniğe neden oldu

Yozgat Valiliği duyurdu! Kentte büyük paniğe neden oldu
Yozgat Valiliği, son günlerde ilde görülen ilk Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ölümü sonrasında halkı kenelere karşı uyardı. S

Yozgat Valiliği, son günlerde ilde görülen ilk Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ölümü sonrasında halkı kenelere karşı uyardı. Sosyal medya hesapları üzerinden yapılan açıklamada, KKKA hastalığının kaynağı olan kenelere karşı alınması gereken önlemler ve hastalığın belirtileri hakkında bilgiler paylaşıldı.

KKKA hastalığının, özellikle tarla, bahçe ve ahır gibi riskli alanlarda bulunan keneler aracılığıyla bulaştığına dikkat çekilen açıklamada, vatandaşlardan bu tür alanlarda bulunurken vücudu tamamen örten giysiler giymeleri ve paçaları çorap içine sokmaları istendi. Ayrıca, kenelere karşı önlemlerin sürekli olarak göz önünde bulundurulması gerektiği vurgulandı ve "Keneyi hafife almayın, tedbiri elden bırakmayın. KKKA hastalığından korunmak için önlemleri ihmal etmeyin" denildi.

Halka, KKKA'nın nasıl bulaştığına dair bilgiler de verildi. Kenelerin vücuda tutunmasıyla bulaşma riskinin yanı sıra, kenelerin çıplak elle çıkarılması veya ezilmesi, hasta insanların kan veya vücut sıvılarıyla temas edilmesi gibi durumların da hastalığın bulaşmasına yol açabileceği belirtildi.

Vatandaşların KKKA belirtilerine karşı da dikkatli olmaları gerektiği vurgulandı. Yüksek ateş, baş ağrısı, halsizlik, eklem ağrıları, kusma, karın ağrısı, kanamalar gibi belirtilerin görülmesi durumunda hemen sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, riskli alanlardan dönüşte vücut ve kıyafetlerin detaylı bir şekilde kontrol edilmesi gerektiği ve kene bulunması durumunda çıkarılma yöntemlerine dikkat edilmesi gerektiği belirtildi. Son olarak, KKKA hastalığına yakalanmış hayvanların kan ve vücut sıvılarına temas etmekten kaçınılması gerektiği, temas durumunda ise gerekli koruyucu önlemlerin alınması gerektiği hatırlatıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.