Yozgat, Sivas ve Tokat'ta büyük panik! Geç kalındığında ölümle sonuçlanıyor

Yozgat, Sivas ve Tokat'ta büyük panik! Geç kalındığında ölümle sonuçlanıyor
Son zamanlarda Yozgat, Sivas, Tokat ve çevre illerde kene popülasyonunda ciddi bir artış yaşanıyor. Bu artış beraberinde sağlık risklerini de beraberinde getiriyor.

Son zamanlarda Yozgat, Sivas, Tokat ve çevre illerde kene popülasyonunda ciddi bir artış yaşanıyor. Bu artış beraberinde sağlık risklerini de beraberinde getiriyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Ömer Tamer Doğan, konuyla ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Doğan, keneyle mücadelede kullanılan bazı yanlış yöntemlere dikkat çekerek, "Sigara basılması, benzin dökülmesi, kolonya dökülmesi gibi yöntemler tamamen yanlış. Bunlara dikkat edelim, asla kendimiz çıkarmayalım" dedi. Kene vakalarının özellikle kırsalda yaşayan vatandaşlar için tehlike oluşturduğunu vurgulayan Doğan, erken teşhisin önemini vurguladı.

fft99-mf9659075.jpg

Sivas ve çevresinde sıklıkla görülen kene vakalarıyla ilgili olarak da bilgi veren Doğan, "Bu sene ‘erken başladı’ desek de henüz çok sayıda değil. Şu ana kadar iki tane hastamız oldu. İkisinin de durumu iyi. Birini taburcu ettik, bir tanesinin de tedavi süreci devam ediyor, şu anda bir problem yok" açıklamasında bulundu.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsü konusunda da bilgi veren Doğan, "Kene hastalığı ülkemizde 2002 yılından bu yana görülmeye başlanan bir hastalık. Virüs taşıyan kenelerden insanlara bulaşan bir hastalık. Üşüme, titreme, ateş, bulantı, kusma, karın ağrısı, kas ağrıları ve eklem ağrıları gibi belirtiler gösteriyor. İlerlediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Erken teşhis ve tedavi önemli" şeklinde konuştu.

Doğan, keneyle ilgili doğru müdahale yöntemlerinin bilinmesi gerektiğini belirterek, "Kene tespit edildiği zaman keneyi uygun yöntemlerle çıkarmak için mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekiyor. Bu illerde kenenin nasıl çıkarılacağı konusunda doktorlar bilinçli. Sigara basılması, benzin dökülmesi, kolonya dökülmesi gibi yöntemler tamamen yanlış. Bunlara dikkat edelim, asla kendimiz çıkarmayalım" dedi.

Uzmanlar, kene popülasyonundaki artışın dikkate alınması gerektiğini ve vatandaşların bu konuda bilinçli olmaları gerektiğini vurguluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.