Yozgat, Sivas ve Tokat ciddi tehdit altında! 3 kentin korkulu rüyası oldu

Yozgat, Sivas ve Tokat ciddi tehdit altında! 3 kentin korkulu rüyası oldu
İç Anadolu Bölgesi'nde özellikle Yozgat, Sivas ve Tokat çevresinde sıkça görülen ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan keneler, 200’den fazla hastalığın taşıyıcısı olarak ciddi bir sağlık tehdidi oluşturuyor.

İç Anadolu Bölgesi'nde özellikle Yozgat, Sivas ve Tokat çevresinde sıkça görülen ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan keneler, 200’den fazla hastalığın taşıyıcısı olarak ciddi bir sağlık tehdidi oluşturuyor. Sıcak havalarda kan emerek beslenen bu parazitler, kalıcı sağlık sorunlarına ve ölüme yol açabiliyor. Yozgat Veteriner Hekimler Odası Başkanı Faruk Anteplioğlu, kenelerin taşıdığı risklere ve mücadele yöntemlerine dair önemli açıklamalarda bulundu.

200un-uzerinde-hastaligin-tasiyicisi-olabilir2.jpg

Veteriner Hekimler Odası Başkanı Faruk Anteplioğlu, kenelerin 200’ün üzerinde hastalığın taşıyıcısı olabileceğine dikkat çekerek, KKKA virüsünün bu hastalıklar arasında en tehlikeli olanlardan biri olduğunu belirtti. "Keneler, emme esnasında tükürük yoluyla virüsü kana karıştırarak hastalık yayabiliyor. Bu nedenle özellikle ilkbahar ve yaz aylarında kenelerin yoğun olduğu dönemlerde vatandaşlarımız dikkatli olmalıdır" dedi.

Kenelerin daha çok yüksek rakımlı ve düşük nemin olduğu bölgelerde görüldüğünü ifade eden Anteplioğlu, "Keneler, hayatlarını devam ettirebilmek için kan emmek zorunda olan eklem bacaklılardır. 800 metre üzerindeki rakımlarda ve düşük nemli alanlarda daha sık karşılaşılır. KKKA virüsünü taşıyan keneler de bu tür yerlerde yaşar" diye konuştu.

200un-uzerinde-hastaligin-tasiyicisi-olabilir3.jpg

Anteplioğlu, kenelere karşı alınabilecek bireysel önlemlere dikkat çekti: "Vatandaşlarımız, meraya, piknik alanlarına veya park ve bahçelere giderken açık renkli elbiseler giymeli, çoraplarını paçalarına kadar çekmeli, elbiselerine kene kovucu repellent uygulamalı ve aktivite sonrası tüm vücutlarını kene yönünden kontrol etmelidir. Keneyi hiçbir şekilde kendi imkanlarıyla çıkartmamaları, kopartmamaları ve ezmemeleri gerekir ki hastalık yayılmasın."

Kene popülasyonunu azaltmaya yönelik hem fiziksel hem de kimyasal yöntemler öneren Anteplioğlu, "Meraların sürülmesi, tarlaların biçilmesi, otların kurutulması ve sökülmesi gibi fiziksel önlemler alınmalıdır. Ayrıca, hayvanların üzerinde veya çevresinde bulunan kenelerin akarasidler tarafından yok edilmesi de etkili bir yöntemdir. Ancak geniş çaplı bir çevre mücadelesinin ekolojik dengeye zarar vereceği unutulmamalıdır" dedi.

200un-uzerinde-hastaligin-tasiyicisi-olabilir.jpg

Kenelerin yaydığı hastalıkların ciddiye alınması gerektiğini belirten Faruk Anteplioğlu, özellikle yaz aylarına girilmesiyle birlikte vatandaşları kenelere karşı uyardı. Kenelerle mücadelede hem bireysel hem de toplu önlemlerin önemine vurgu yaparak, sağlık kuruluşlarına başvurmanın en doğru yaklaşım olduğunu söyledi. Kenelerin taşıdığı hastalıklar, zamanında teşhis ve tedavi edilmediğinde kalıcı sağlık sorunlarına ve ölüme yol açabileceği için dikkatli olunması gerektiğini hatırlattı.

Kenelerle karşılaşmamak ve hastalık riskini en aza indirmek için alınabilecek önlemler:

Açık renkli kıyafetler giymek

Çorapları pantolon paçalarına sokmak

Kene kovucu spreyler kullanmak

Doğa aktiviteleri sonrası vücudu dikkatlice kontrol etmek

Keneyle karşılaşıldığında hemen sağlık kuruluşuna başvurmak

Kenelere karşı toplu ve bireysel mücadele yöntemlerinin yanı sıra farkındalık ve bilinçlendirme de büyük önem taşıyor. Kenelerle mücadelede etkin yöntemlerin kullanılması, insan sağlığını korumak açısından hayati öneme sahip.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.