Yozgat, Kayseri, Çorum, Tokat, Kırıkkale, Sivas ve Kırşehir’in heyecanla beklediği açıklama yapıldı

Yozgat, Kayseri, Çorum, Tokat, Kırıkkale, Sivas ve Kırşehir’in heyecanla beklediği açıklama yapıldı
Yozgat, Kayseri, Çorum, Tokat, Kırıkkale, Sivas ve Kırşehir’de çiftçilerin heyecanla beklediği destekleme primleri açıklandı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından duyurulan yeni prim destekleri kapsamında buğday ve arpa üreticilerine önemli destekler sağla

Yozgat, Kayseri, Çorum, Tokat, Kırıkkale, Sivas ve Kırşehir’de çiftçilerin heyecanla beklediği destekleme primleri açıklandı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından duyurulan yeni prim destekleri kapsamında buğday ve arpa üreticilerine önemli destekler sağlanacak. Buğday için ton başına 1,750 lira, arpa için ise ton başına 750 lira destekleme primi verilecek.

Yeni açıklanan destekleme primleri sonrası ekmeklik buğdayın fiyatı ton başına 11,000 liraya, makarnalık buğdayın fiyatı 11,750 liraya, arpanın fiyatı ise 8,000 liraya kadar çıkabilecek. Bu artışlar, çiftçilerin maliyetlerini karşılamada ve kar elde etmede önemli bir katkı sağlayacak.

Geçen yıl 6 Haziran tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) buğday alım fiyatları ton başına kırmızı ve beyaz sert ekmeklik buğday için 8,250 lira, makarnalık buğday için 9,000 lira, arpa için ise 7,000 lira olarak açıklanmıştı. Ayrıca, buğdayda ton başına 1,000 lira, arpada ise 500 lira prim desteği duyurulmuş ve bu primler geçtiğimiz haftalarda ödenmişti.

Yeni desteklerle birlikte, geçen yıla göre prim hariç şekilde ekmeklik buğdayda %12,1, makarnalık buğdayda %11,1 ve arpada %3,6 artış yapıldı. Prim dahil hesaplandığında ise ekmeklik buğday fiyatında %18,9, makarnalık buğdayda %17,5 ve arpada %6,66 artış gerçekleşti. Bu artışlar, çiftçilerin yüzünü güldürdü.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından yapılan açıklamada, hububat hasadının Mayıs ayı başında lokal olarak Adana ve Şanlıurfa’da başladığı belirtildi. Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ile Kıyı Ege’de yoğun şekilde devam eden hasat çalışmaları, ülke genelinde yaklaşık %5 seviyelerine ulaşmış durumda. Bu bölgelerdeki hasatın, diğer bölgelere kıyasla daha erken başlaması, üretim ve rekolte beklentilerini olumlu yönde etkiliyor.

Çiftçiler, yeni açıklanan destekleme primlerinin, artan maliyetlerle başa çıkmalarına yardımcı olacağını belirterek, hükümetin bu adımını memnuniyetle karşıladılar. Uzmanlar, bu desteklerin üreticilerin sürdürülebilir bir tarım yapmalarına ve ülke genelinde hububat üretiminin artmasına katkı sağlayacağını ifade ediyor.

Bakanlık yetkilileri, açıklanan prim desteklerinin, ülke tarımının gelişmesi ve çiftçilerin ekonomik olarak güçlenmesi adına büyük bir adım olduğunu vurguladı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, çiftçilerin yanında olmaya devam edeceği ve onların ihtiyaçlarına yönelik destek programlarını sürdüreceği bildirildi.

Yozgat, Kayseri, Çorum, Tokat, Kırıkkale, Sivas ve Kırşehir’deki çiftçiler, açıklanan yeni prim desteklerinden dolayı büyük bir memnuniyet içinde olup, bu desteklerin üretimlerine olumlu yansıyacağına inanıyorlar. Bakanlık tarafından sağlanan desteklerin, tarım sektörünün güçlenmesine ve ülke ekonomisine katkı sağlayacağına olan inanç tam.

Tarım ve Orman Bakanlığı, önümüzdeki dönemde de çiftçilere yönelik destek ve teşvik programlarını sürdürecek ve bu kapsamda yeni adımlar atacak. Hububat üreticilerinin desteklenmesi, tarım sektörünün genel olarak güçlenmesi adına atılan önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.