Yozgat Bozok Üniversitesi başarıya doymuyor! Bir proje daha kabul gördü

Yozgat Bozok Üniversitesi başarıya doymuyor! Bir proje daha kabul gördü
Yozgat Bozok Üniversitesi (YOBÜ) öğretim üyeleri, hazırladıkları bilimsel projelerle TÜBİTAK tarafından desteklenmeye devam ediyor.

Yozgat Bozok Üniversitesi (YOBÜ) öğretim üyeleri, hazırladıkları bilimsel projelerle TÜBİTAK tarafından desteklenmeye devam ediyor.

Son olarak, Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Öztürk'ün yürütücülüğünü yaptığı “Gölevez [Colocasia Esculenta (L.) Schott] Yumrularında Bakteriyel Yumuşak Çürüklük Hastalığına Neden Olan Izolatların Moleküler ve Filogenetik Analizlere Dayalı Tanılanması ve Karakterizasyonu” başlıklı proje, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Modülü kapsamında kabul edilerek destek almaya hak kazandı.

projeler-kabul-goruyor1.jpg

Proje kapsamında, Türkiye’nin önemli gölevez yetiştiriciliği yapılan Mersin’deki üretim alanlarından toplanan ve yumuşak çürüklük hastalığı belirtileri gösteren bitkilerden elde edilen bakteriyel izolatlar incelenecek. Multi Lokus Sekans Analizi (MLSA) yöntemiyle tür tanımlaması yapılacak ve rep-PCR tekniği kullanılarak genetik karakterizasyon gerçekleştirilecek. Bu analizler sonucunda elde edilecek veriler, bölgedeki izolatların hastalık yapma kapasitelerini ve yumrularda bakteriyel etmen bulaşıklığı durumunda izolat farklılığının önemini değerlendirecek. Ayrıca, tanımlanan gölevez izolatlarına ait DNA nükleotid dizileri NCBI, EMBL ve DDBJ gibi önemli veri tabanlarına eklenecek.

Doç. Dr. Murat Öztürk, projeyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Projemizin TÜBİTAK tarafından desteklenmesi, araştırmalarımıza verdiğimiz önemi ve üniversitemizin bilimsel katkılarını bir kez daha gözler önüne seriyor. Gölevez yetiştiriciliği açısından önemli olan Mersin bölgesindeki üreticilere bu çalışmanın faydalı olacağını umuyoruz. Elde edeceğimiz bulgular, hastalığın kontrolü ve yönetimi konusunda önemli bilgiler sunacak” dedi.

projeler-kabul-goruyor.jpg

Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar da, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Modülü Projeleri Destekleme Programı kapsamında projesi kabul edilen Doç. Dr. Murat Öztürk'ü tebrik ederek başarılarının devamını diledi. Prof. Dr. Yaşar, “Üniversitemiz öğretim üyelerinin bilimsel çalışmalarda elde ettiği başarılar, hem üniversitemizin hem de ülkemizin bilimsel gelişimine büyük katkı sağlıyor. Bu tür projelerle, araştırma ve geliştirme faaliyetlerimize hız kazandırıyoruz” ifadelerini kullandı.

YOBÜ, bilimsel araştırma ve projeleriyle ulusal ve uluslararası arenada adından söz ettirmeye devam ediyor. TÜBİTAK’tan alınan bu destek, üniversitenin araştırma kapasitesinin ve bilimsel etkinliğinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Üniversite yetkilileri, bu tür projelerin devam edeceğini ve YOBÜ’nün bilim dünyasına katkılarının süreceğini belirtti.

Proje kapsamında elde edilecek verilerin, bölgedeki gölevez üreticilerine rehberlik etmesi ve hastalıkla mücadelede önemli bir kaynak oluşturması bekleniyor. Araştırmaların sonuçları, gölevez yetiştiriciliğinin sürdürülebilirliğine katkı sağlayacak ve tarımsal üretimde karşılaşılan sorunlara çözüm sunacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.