Türkiye'nin lideri Yozgat! Hasadı yapılmaya başlandı

Türkiye'nin lideri Yozgat! Hasadı yapılmaya başlandı
Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, yerli mercimek çeşitlerini çiftçilere tanıtmak ve ekimlerini yaygınlaştırmak amacıyla başlattığı demonstrasyonların hasat ve harmanlarını gerçekleştirdi.

Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, yerli mercimek çeşitlerini çiftçilere tanıtmak ve ekimlerini yaygınlaştırmak amacıyla başlattığı demonstrasyonların hasat ve harmanlarını gerçekleştirdi. Bu önemli etkinlik, İl Müdürü Tanju Özkaya'nın katılımıyla teknik personel ve çiftçiler tarafından yapıldı.

İl Müdürü Tanju Özkaya, hasat sonrasında yaptığı açıklamada, baklagillerin üretiminin ülke için büyük önem taşıdığını vurguladı. "İnsan beslenmesinde temel bir besin kaynağı olan baklagillerin üretiminin artırılması, ülkemiz için hayati öneme sahiptir. Bilindiği üzere yeşil mercimek üretiminde Türkiye genelinde en fazla üretim Yozgat'ta yapılmaktadır. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak bu üretimi daha da artırmak ve yerli çeşitlerimizi yaygınlaştırmak amacıyla demonstrasyon çalışmaları düzenliyoruz." dedi.

yerli-mercimek-hasadi-yapildi11.jpg

Özkaya, çiftçilerin genelde kendi aralarında tohum değişimi yaparak veya piyasadan aldıkları tohumlarla ekim yaptığını belirtti. "Bakanlığımızın araştırma kuruluşlarınca geliştirilmiş, daha yüksek verim veren çeşitlerimiz mevcut. Bu çeşitleri çiftçilerimize tanıtmak ve yaygınlaştırmak amacıyla Yozgat'ın Sarıkaya ve Sorgun ilçelerine bağlı 7 köyde, 8 önder çiftçi ile birlikte 95 dekarlık alanda demonstrasyon çalışması gerçekleştirdik." ifadelerini kullandı.

Demonstrasyon çalışmasında, Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen kışlık yeşil mercimek çeşidi Yusufhan, yazlık yeşil mercimek çeşitlerinden Bozok, Karagül, Meyveci2001 ve Gümrah ile kırmızı mercimek çeşidi Kafkas ve Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen yazlık yeşil mercimek çeşidi Sultan kullanıldı. Hasat süreci boyunca teknik personel tarafından yakından takip edilen bu çeşitler, iklim faktörlerinin olumsuz etkilerine rağmen yüksek verim sağladı.

yerli-mercimek-hasadi-yapildi4.jpg

İl Müdürü Özkaya, yerli tohumlarla yapılan üretimin önemine değinerek, "Bakanlığımıza bağlı Araştırma Enstitüleri tarafından ıslah edilmiş bu çeşitleri çiftçilerimize ekmelerini ve yerli tohumlarımızla üretim yapmalarını tavsiye ediyoruz. Bu demonstrasyon çalışması, çiftçilerimizin daha verimli ve kaliteli ürünler elde etmelerine yardımcı olacaktır." şeklinde konuştu.

Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün bu girişimi, yerli mercimek çeşitlerinin tanıtımını ve yaygınlaşmasını hedeflerken, çiftçilere daha verimli üretim imkanları sunmayı amaçlıyor. Demonstrasyon çalışması, yerli tohumların kullanımını teşvik ederek, hem yerli üretimin artmasına hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

Bu başarılı hasat ve harman etkinliği, Yozgat çiftçilerinin yerli mercimek çeşitlerine olan ilgisini artırırken, gelecek sezonlar için umut verici bir adım olarak değerlendiriliyor. Yerli tohumların kullanımıyla birlikte, Yozgat'ın yeşil mercimek üretiminde Türkiye genelinde lider konumunu pekiştireceği öngörülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.