Türkiye genelinde Yozgat birinci sırada! Ekim alanı yüzde 30 arttı

Türkiye genelinde Yozgat birinci sırada! Ekim alanı yüzde 30 arttı
Türkiye'nin yeşil mercimek üretiminde lider konumunda olan Yozgat'ta, ekim alanları bu yıl önemli bir artış gösterdi. Geçtiğimiz yıl 170 bin dekar olan ekim alanı, bu yıl yüzde 30'luk bir artışla 224 bin 500 dekara yükseldi.

Türkiye'nin yeşil mercimek üretiminde lider konumunda olan Yozgat'ta, ekim alanları bu yıl önemli bir artış gösterdi. Geçtiğimiz yıl 170 bin dekar olan ekim alanı, bu yıl yüzde 30'luk bir artışla 224 bin 500 dekara yükseldi.

Sorgun ilçesine bağlı Külhüyük köyünde düzenlenen "Tarla Günü" etkinliğine katılan Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, biçerdöverle mercimek hasadı yaptı. Vali Özkan, burada yaptığı açıklamada, Yozgat'ın turizm ve sanayi sektörlerinde hızla geliştiğini ve 6 milyon 130 bin dekarlık ekilebilir alanıyla Türkiye'de beşinci sırada yer aldığını belirtti.

Vali Özkan, Yozgat’ın yeşil mercimek üretiminde birinci sırada bulunduğunu vurgulayarak, "Geçtiğimiz ekim sezonunda 170 bin dekarlık alanda 19 bin 764 ton yeşil mercimek üretimi gerçekleştirildi. Bu yıl ise ekim alanı yaklaşık yüzde 30 artışla 224 bin 265 dekara ulaştı ve üretimin 24 bin 425 tona çıkması bekleniyor. Ayrıca nohut üretiminde 68,6 bin ton ile Türkiye'de ikinci sırada, şeker pancarında 1 milyon 259 bin 197 ton ile üçüncü sırada, hububat üretiminde özellikle durum buğdayında 322 bin ton ile beşinci sıradayız. Tüm çiftçilerimize bereketli bir sezon diliyoruz" dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya ise, Yozgat’ın tarımsal potansiyelini daha üst seviyelere çıkarmak için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen proje ve desteklemelerin önemine değindi. Özkaya, “Bakanlığımızın Araştırma Enstitüleri ile yürüttüğümüz ortak çalışmalar sayesinde dekara verimi artırmak için önemli adımlar atıyoruz. Bu yıl ilimizin farklı bölgelerinde 70 deneme parseli kuruldu. Geçen yıl 19 bin 764 ton olan yeşil mercimek üretiminin bu yıl yaklaşık 24 bin 500 ton olması bekleniyor. Yerli ve milli tohumlarımızı kullanarak Merkez, Sorgun ve Sarıkaya ilçelerinde adaptasyon denemeleri yaptık. Olumsuz iklim koşullarına rağmen bu çeşitler yüksek verim sağladı” ifadelerini kullandı.

Tarla Günü etkinliğine, Sorgun Kaymakamı İhsan Emre Aydın, İl Jandarma Komutanı Albay Nejdet Özcan, İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya ve birçok çiftçi katıldı. Bu tür etkinliklerin tarımsal üretimi teşvik ettiğini ve çiftçilere moral kaynağı olduğunu belirten katılımcılar, Yozgat’ın tarımsal alandaki başarısının artarak devam etmesini temenni ettiler.

Yeşil mercimek üretimindeki bu artış, hem yerel ekonomiye hem de Türkiye'nin toplam tarımsal üretimine önemli katkılar sağlayacak. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın destekleri ve çiftçilerin özverili çalışmaları ile Yozgat, tarımsal alandaki liderliğini sürdürmeye devam ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.