Sivas, Kırşehir, Çorum, Tokat ve Kayseri'de artış gösterdi! Yozgat hastalığa karşı uyarılıyor

Sivas, Kırşehir, Çorum, Tokat ve Kayseri'de artış gösterdi! Yozgat hastalığa karşı uyarılıyor
Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, çiftçileri buğday ve arpa tarlalarında artan pas hastalığı konusunda uyardı.

Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, çiftçileri buğday ve arpa tarlalarında artan pas hastalığı konusunda uyardı. Son günlerde artan yağışlarla birlikte ortaya çıkan Septoria tritici'nin neden olduğu buğday hastalığının etkilerini minimize etmek için çiftçilere pas ilacı kullanmaları tavsiye edildi.

Müdürlük yetkilileri yaptıkları açıklamada, kuraklık nedeniyle önceki incelemelerde ilaç kullanımını önermediklerini ancak son günlerde yağışların artmasıyla birlikte pas hastalığının ortaya çıkma riskinin arttığını belirtti. Buğday ve arpa eken çiftçilere, tarlalarındaki bitkileri yakından takip etmeleri ve uygun koşullarda pas ilacı kullanmaları çağrısında bulunuldu.

yozgat-canva-yeni-2.jpg

Septoria tritici, enfekte bitki artıklarında ve enfekte buğdayda yaşayan bir mantar türüdür. Enfekte artıkların toprakta uzun süre canlı kalabilmesi ve yağışlı havalarda spor üretebilmesi, hastalığın yayılmasını kolaylaştırır. Bu nedenle çiftçilere, tarlalarındaki bitki artıklarını toprağa gömmeleri ve derin sürüm yapmaları önerildi.

ciftcilere-onemli-uyari6.jpg

Hastalığın belirtileri arasında yapraklarda kırmızımsı-kahverengi lekelerin görülmesi ve bu lekelerin zamanla büyüyerek yaprağı kaplaması yer alıyor. Ayrıca hastalığın ilerlemesiyle birlikte yapraklarda küçük koyu noktalar şeklinde piknitler oluşuyor. Bu belirtileri gören çiftçilerin hemen müdahale etmeleri ve pas ilacı kullanmaları gerekiyor.

ciftcilere-onemli-uyari1.jpg

Müdürlük yetkilileri, çiftçilere ayrıca dengeli gübreleme yapmaları, dayanıklı çeşitleri tercih etmeleri, ekim nöbeti uygulamaları ve sık ekimden kaçınmaları konusunda da tavsiyelerde bulundu. Ayrıca iklim koşullarının hastalığın gelişmesine uygun olduğu durumlarda yeşil aksam uygulamalarının da önemli olduğu vurgulandı.

Çiftçilerin bu önerilere dikkat etmeleri ve hastalığın yayılmasını önlemek için gerekli önlemleri almaları gerektiği belirtildi. Müdürlük, konuyla ilgili olarak çiftçilere sürekli olarak bilgilendirme ve destek sağlamaya devam edeceğini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.