Kurban bayramında Yozgat, Tokat, Kırşehir, Kırıkkale ve Çorum'a gidecekler aman dikkat!

Kurban bayramında Yozgat, Tokat, Kırşehir, Kırıkkale ve Çorum'a gidecekler aman dikkat!
Yozgat Valiliği, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yol açan kenelere karşı vatandaşları uyardı.

Yozgat Valiliği, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yol açan kenelere karşı vatandaşları uyardı. Valilik tarafından yapılan açıklamada, KKKA hastalığına karşı alınacak önlemlerin hayati öneme sahip olduğu vurgulandı. Özellikle tarla, bahçe ve ahır gibi kene yönünden riskli alanlarda bulunacak vatandaşların dikkatli olmaları gerektiği belirtildi.

Açıklamada, "Keneyi hafife almayın, tedbiri elden bırakmayın. Kene yoluyla bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığından korunmak için tedbirlerinizi alın" ifadelerine yer verildi.

Kenelerden Korunma Yöntemleri

Keneler, vücuda tutunarak KKKA hastalığını bulaştırmaktadır. Bu nedenle, özellikle kene yönünden riskli alanlara giderken dikkat edilmesi gereken hususlar şöyle sıralandı:

Vücudu Örten Giysiler: Tarla, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara giderken vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalıdır. Ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir.

Açık Renkli Örtüler: Oturulacak yerlere açık renk örtü serilmelidir.

Vücut Kontrolü: Riskli alanlardan döndükten sonra vücudun ve elbiselerin her yeri dikkatlice kontrol edilmelidir. Özellikle diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense, saç dipleri ve kasıklar dahil detaylı bir kontrol yapılmalıdır. Çocukların vücutları da mutlaka kene yönünden kontrol edilmelidir.

tedbiri-elden-birakmayin-1.jpg

Kenelerin Çıkarılması

Vücuda tutunan keneler, çıplak elle dokunmadan eldiven, bez ya da poşet ile en kısa sürede çıkarılmalıdır. Kene çıkarılamıyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Keneyi patlatmak, ezmek, üzerine herhangi bir kimyasal madde (alkol, deterjan, sıvı sabun, gaz yağı, kolonya) dökmek veya üzerine sigara bastırmak kesinlikle yapılmamalıdır.

Hastalığın Bulaşma Yolları

KKKA hastalığı, kenelerin yanı sıra hasta insanların kan ve vücut sıvılarıyla temas edilmesiyle de bulaşabilir. Mikrobu taşıyan hayvanların kanları, vücut sıvıları ve dokularına korunmasız temas da hastalığın yayılmasına neden olabilir. Bu sebeple, hayvanların üzerindeki kenelere, hayvanların kan ve idrarına çıplak elle dokunulmamalıdır.

Belirtiler ve Tedavi

KKKA hastalığının belirtileri yüksek ateş, baş ağrısı, yoğun halsizlik, kollarda ve bacaklarda şiddetli ağrı, bazen kusma, karın ağrısı veya ishal, yüzde kızarıklık ve vücudun değişik yerlerinde kanamalardır. Hastalık ilerlediğinde gövde, kol ve bacaklarda morluklar, burun kanaması, dışkıda ve idrarda kan görülebilir.

Önlemler ve Tedbirler

Hastalığın kontrolünde özellikle çiftlik hayvanlarında kene mücadelesi önem arz etmektedir. Hayvanlar, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinin önerileri doğrultusunda kene ilaçları ile düzenli bir şekilde ilaçlanmalıdır. Hastalığın sık görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanların kan ve idrar gibi vücut sıvılarına çıplak el ile temas edilmemelidir.

Riskli Alanlarda Koruyucu Önlemler

Riskli alanlarda çalışan veya bu alanlara giden kişiler, yüksek risk taşıyan durumlarda gerekli koruyucu önlemleri almalıdır. Bu önlemler arasında eldiven, önlük, maske gibi koruyucu ekipmanların kullanılması yer almaktadır. Hasta insan ve hayvanların kan, vücut sıvıları ile doğrudan temas eden kişiler ise kendilerini 2 hafta süreyle takip etmeli, halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtilerin görülmesi halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

Yozgat Valiliği, vatandaşların kenelere karşı gerekli tedbirleri alarak KKKA hastalığının yayılmasının önüne geçilmesi gerektiğini hatırlatarak, her türlü ihmalin ciddi sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Bu önemli uyarıların dikkate alınması, hem bireysel hem de toplumsal sağlığın korunmasında büyük önem taşımaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.