İYİ Parti Yozgat Milletvekili Kayalar peşine düştü! Hepsini tek tek not alıyor

İYİ Parti Yozgat Milletvekili Kayalar peşine düştü! Hepsini tek tek not alıyor
İYİ Parti Yozgat Milletvekili Lutfullah Kayalar, Şefaatli ilçesine bağlı Paşaköy'ünü ziyaret ederek çiftçilerle buluştu. Y

İYİ Parti Yozgat Milletvekili Lutfullah Kayalar, Şefaatli ilçesine bağlı Paşaköy'ünü ziyaret ederek çiftçilerle buluştu. Yakın zamanda yaşanan dolu afetinden etkilenen köyde çiftçilerin sorunlarını dinleyen Kayalar, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

kayalar-4.jpg

Kayalar, afet sonrası yaptığı incelemelerde, "Şefaatli Paşaköy'de kısa süre önce dolu afetinden sonra tekrar çiftçilerimizi ziyaret ettim. Çiftçilerimiz, TARSİM dışında hükümet tarafından yapılan hiçbir yardım ve gelişmenin olmadığını dile getirdiler. Bilindiği gibi, TBMM'de bu konuda yaptığımız öneriler iktidar tarafından reddedildi. Şimdi tekrar Tohum Sulama Birliği, krediler ile borç ve faizler konusunda çalışmalarımızı devam ettiriyoruz" dedi.

Eski Tarım Orman ve Köyişleri Bakanı ve Milletvekili Lutfullah Kayalar, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, "Hiçbir ilimizde bu şekilde afetlerin olmamasını diliyorum. Tarım İl Müdürlüğü zarar gören alanların tespitlerini yapacaktır. TARSİM sigortasına başvuranlar, sigorta sisteminden zararlarının bir kısmı karşılanmış olacaktır, fakat bu sadece TARSİM sigortası ile çiftçimizin altından kalkacağı bir afet değildir. Hükümet tarafından alınması gereken kararlar ve birtakım tedbirler var" diyerek konuyu gündeme taşıdı.

Kayalar, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, "Afetten dolayı mağdur olan çiftçilerimizin başta Tarım Kredi ve Ziraat Bankası olmak üzere devlet bankalarına olan borçlarının iki yıl faizsiz olarak ertelenmesi fevkalade önemlidir. Ancak bu şekilde zarar gören çiftçimizin sıkıntısını bir nebze olsun hafifletebiliriz. Aksi halde çiftçilerimiz hayatını devam ettiremez. Ayrıca tohum, gübre, ilaç ve ekipman yardımı ile yeni destekler konusunda da hükümetin acilen neler yapabileceğini tespit edip, önlemleri alması gerekmektedir. Sulama kanalları ve yollar bu afetten dolayı yerle bir olmuştur. Sulama konusunda da onarımlar yapılmalıdır" ifadelerini kullandı.

TBMM Genel Kurulunda konuyu tekrar gündeme getiren Kayalar, "Bakanlık yetkilileri, Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri ve diğer yetkililer şu anda zarar tespitlerini yapmaktalar ve TARSİM sigorta sistemi de gereğini yapacaktır diye ümit ediyoruz. Ancak bilindiği gibi, bütün çiftçilerimiz TARSİM'e kayıtlı değil; kaldı ki TARSİM'in yapacağı bu tespitler içerisinde ürün fiyatlaması, rekoltenin hangi hesaplara göre yapılacağı ve TARSİM'e kayıtlı olmayan çiftçilerimizin bu hasarlarının nasıl giderileceği konusu da önem arz etmektedir. Bu bölgelerin afet alanı olarak ilan edilmesi ve özellikle zarar gören çiftçilerimizin Tarım Krediye ve Ziraat Bankası başta olmak üzere diğer kamu bankalarına olan borçlarının iki yıl faizsiz olarak ertelenmesi, yeni ekim için tohum, gübre desteği sağlanması gerekmektedir. Ayrıca, sulama kanalları ve göletlerin yeniden onarılması ve yolların tamir edilmesi bir an önce yapılmalıdır" dedi.

kayalar-5.jpg

Haziran ayında yaşanan dolu afeti sonrası geçtiğimiz hafta Yozgat'ta bir dizi ziyarette bulunan Kayalar, Şefaatli ilçesi Paşaköy'de çiftçilerin sorunlarını dinledi. Mağdur çiftçiler, TARSİM dışında hükümet tarafından yapılan hiçbir yardım ve gelişmenin olmadığını belirtti. Çiftçilerin sorunlarına çözüm arayan Kayalar, "İktidar kanadı her ne kadar önerilerimizi reddetse de, çiftçilerimizin mağduriyeti giderilene kadar; tohum, gübre, sulama birliği, krediler ile borç ve faizler konusunda TBMM'de çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.