İtalya'dan Yozgat'a getirildi! Verimli sonuçlar ortaya çıktı

İtalya'dan Yozgat'a getirildi! Verimli sonuçlar ortaya çıktı
Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Musabeyli köyünde 2023 Ekim ayında ekilen ryegrass (süt otu) tohumları, olumlu sonuçlar veriyor.

Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Musabeyli köyünde 2023 Ekim ayında ekilen ryegrass (süt otu) tohumları, olumlu sonuçlar veriyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli ve önder çiftçi İbrahim Yozgatlı'nın katkılarıyla ekilen ryegrass, diğer adıyla İtalyan çimi, hayvancılıkta otlatma için mükemmel bir seçenek olarak değerlendiriliyor.

adini-italyadan-aliyor-3.jpg

Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, yaptıkları açıklamada şunları kaydetti: “Önder çiftçimiz İbrahim Yozgatlı ile 2023 Ekim ayında ryegrass ektik. İlk otlatma ve biçim işlemlerini gerçekleştirdik ve bitki yeniden büyümeye başladı. Musabeyli köyü yol kenarında hayvancılık yapanlar için harika bir otlatma ürünü. Hayvanlar büyük bir iştahla tüketiyor. Tek yıllık bir otlatma bitkisidir ve erken sonbaharda ekildiğinde bir kez geç sonbaharda, ilkbahardan yaza kadar ise 2-3 kez otlatma veya biçim yapılabilmektedir.”

Açıklamada ayrıca, “Özellikle buzağı otlatması için ideal bir bitki. Suyu çok sever ve sulu arazilerde iyi gelişir. Kıraç arazilerde denedik fakat yağmur olmazsa istenen verim alınamıyor” ifadelerine yer verildi.

adini-italyadan-aliyor-2.jpg

Reygras: Lezzetli ve Besleyici Bir Yem Bitkisi

Reygras olarak da bilinen İtalyan çimi (Lolium Multiflorum), geniş yapraklı, lezzetli ve kolay sindirilebilen bir buğdaygil yem bitkisidir. Özellikle süt verimini artırdığı için çiftçiler tarafından süt otu olarak adlandırılır. Hem yeşil ot olarak hem de silajlık ve kuru ot olarak değerlendirilebilen reygras, enerji ve protein değeri yüksek bir kaba yem kaynağıdır.

Reygras, inek, koyun, keçi ve at gibi hayvanlara yedirilebilir. Ilıman bölgelerde sonbaharda, kışı sert geçen bölgelerde ise ilkbaharda ekilir. Serin ve bol yağışlı bölgelerde erken ilkbaharda ekilmesi gerekmektedir. Yazları sıcak ve kurak geçen bölgelerde sulanarak 2-4 biçim verilebilir.

Yetişme Şartları ve Ekim Detayları

Reygras, verimli, drenajı iyi, organik maddece zengin ve nemli topraklarda iyi gelişir. pH değeri 6-7,5 arasında olan topraklarda hızlı büyür. Buğday ekimi için yapılan toprak hazırlığı, reygras için de uygundur. Ekim öncesi toprak iyi işlenmeli ve tesviye edilmelidir. Tohum miktarı dekara 4-5 kilogram olup, sıra aralığı 15-20 santimetre, ekim derinliği ise 2 santimetre olmalıdır.

Çimlenme ve fide aşamalarında topraktaki nemin korunması için ekim sonrası 2-3 hafta boyunca sık sık sulanmalıdır. Genellikle ekimden bir hafta sonra çimlenir. İlk biçimden sonra, iklim koşullarına ve sulamaya bağlı olarak 20-40 gün içinde tekrar biçim yüksekliğine ulaşır.

Biçim ve Bakım

İdeal biçim zamanı, bitkinin çiçeklenme başlangıcıdır. Tozlanma döneminde yapılacak biçim, yüksek kaliteli kuru ot elde etmek için en uygun zamandır. 6-7 santimetre yükseklikten biçilmelidir. Reygras, uygun sıcaklık aralığında ekildiğinde 25-35 günde ilk biçime ulaşır. Yıl içinde 3-5 biçim alınabilir. Yazları sıcak geçen bölgelerde sulama ile iki veya üç biçim alınabilir, ancak yaz ortalarında yüksek sıcaklık bitkinin gelişimini yavaşlatır.

Yozgat’ta başarılı bir şekilde yetiştirilen ryegrass, hayvancılıkla uğraşan çiftçiler için umut verici bir yem bitkisi olarak öne çıkıyor. Bu yenilikçi ekim, bölgedeki tarım ve hayvancılık faaliyetlerine büyük katkı sağlıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.