Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan Hac ücretlerine ilişkin açıklama: Tamamen yalan olduğu duyuruldu
Diyanet İşleri Başkanlığı, son günlerde bazı televizyon programları ve sosyal medyada yer alan hac ücretleri ile ilgili iddiaların tamamen asılsız olduğunu duyurdu. Başkanlık, yapılan yanlış bilgilendirmelere karşı bir açıklama yaparak, hac organizasyonu ücretlerinin nasıl belirlendiğini ve kamuoyunu yanıltan bu iddialara karşı yasal süreç başlatıldığını belirtti.
Başkanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, bazı televizyon kanallarında dile getirilen, "Diyanet İşleri Başkanlığı hac organizasyonunu yüksek ücretlerle gerçekleştiriyor" ve "Başkanlık özel şirketlerden daha fazla ücret talep ediyor" şeklindeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı vurgulandı. Diyanet İşleri Başkanlığı, hac ücretlerinin, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş tarafından değil, Bakanlıklar arası Hac ve Umre Kurulu tarafından belirlendiğini ifade etti.
Hac Ücretleri Bakanlıklararası Kurul Tarafından Belirleniyor
Açıklamada, hac ücretlerinin belirlenmesinde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın tek başına karar vermediği, Bakanlıklar arası Hac ve Umre Kurulu'nun bu süreçte etkin olduğu vurgulandı. Kurulda, 7 bakan yardımcısı, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı, Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü ve Hac Umre Seyahat Acenteleri Derneği (HURSAD) temsilcisinin yer aldığı belirtildi. Bu nedenle hac organizasyon ücretlerinin titizlikle belirlendiği ve tüm yetkili acentelerin aynı fiyatları uyguladığı bilgisi paylaşıldı.
Diyanet İşleri Başkanlığı, organizasyon kapsamında hacı adaylarının büyük bölümünün 6 bin dolar civarında bir ücret ödediğini, 8 bin dolar gibi yüksek bir ücretin ise söz konusu olmadığını açıkladı. Ayrıca, özel şirketlerin 2 bin 500 dolara hac organizasyonu yaptığı iddialarının tamamen gerçeği yansıtmadığı vurgulandı.
İddialara Karşı Hukuki Süreç Başlatıldı
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın, “Hac adaylarını şikayet ettiği, dövdürdüğü ve ‘Bizim dışımızda hacca gidenlerin haccı kabul olmaz’ şeklinde fetva verdiği” iddialarına da yanıt veren Başkanlık, bu iddiaların tamamen yalan ve iftira olduğunu belirtti. Erbaş’ın böyle bir açıklaması olmadığı gibi, Din İşleri Yüksek Kurulu'nun da bu yönde herhangi bir fetvasının bulunmadığı ifade edildi.
Başkanlık, bu tür yalan haberlerin kamuoyuna defalarca açıklanmasına rağmen yayılmaya devam ettiğini ve söz konusu iddiaları dile getirenler hakkında hukuki yollara başvurulduğunu duyurdu.
Diyanet İşleri Başkanlığı, açıklamasında kamuoyunu yanlış yönlendiren bu tür iddialara karşı dikkatli olunması gerektiğini ve doğru bilgi almak isteyenlerin Başkanlık tarafından yapılan resmi açıklamaları takip etmelerini tavsiye etti.
Diyanet İşleri Başkanlığı, yapılan bu asılsız iddiaların toplumda infial yaratmaması adına doğru bilgilendirme yapılmasının önemini vurguladı ve kamuoyunun hassasiyetine teşekkür ederek açıklamasını sonlandırdı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.