Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı! Yozgat'ta da sıkı tedbirler uygulanacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı! Yozgat'ta da sıkı tedbirler uygulanacak
Cumhurbaşkanlığı tarafından alınan yeni tasarruf tedbirleri Resmi Gazete’de yayımlandı.

Cumhurbaşkanlığı tarafından alınan yeni tasarruf tedbirleri Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yürürlüğe giren genelge, kamu kurum ve kuruluşlarının harcamalarında tasarruf sağlanması, bürokratik işlemlerin azaltılması ve kamu kaynaklarının etkin, verimli ve ekonomik kullanımını hedefliyor. Yozgat dahil tüm illerde uygulanacak bu tedbirler, kamu hizmetlerinde ve yatırım projelerinde bütçe sınırlarına sadık kalınarak önemli kısıtlamalar getirecek.

resmi-gazetede-yayimlandi-4.jpg

Kapsam ve İstisnalar

Genelgeye göre, tüm kamu idareleri, bu idarelere bağlı kamu kurum ve kuruluşları, il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile kurdukları birlikler, müesseseler ve işletmelerde tasarruf tedbirleri uygulanacak. Ancak doğal afetlerde, salgın hastalıklarda ve orman yangınlarında acil müdahaleler ile iç ve dış güvenlik ve istihbarat hizmetlerinin gerektirdiği zorunlu harcamalar genelge kapsamı dışında tutulacak.

Bütçe ve Harcamalar

Kamu hizmetleri ve yatırım projeleri, sadece mevcut bütçe sınırları içinde yürütülecek. Yıllık ve takip eden yılların bütçelerine ek yük getirecek faaliyet genişlemeleri ve iş artışlarına izin verilmeyecek. Kamu kurumları, faaliyet alanları dışında herhangi bir harcama yapamayacak ve ihale şartname ve sözleşmelerine alakasız unsurlar dahil edemeyecek. Alımlarda maliyetleri düşürmek için ortak alımlar yapılacak ve Devlet Malzeme Ofisi (DMO) aracılığıyla temin edilebilecek mal ve hizmetler DMO’dan temin edilecek.

Yeni Hizmet Binaları ve Lojmanlar

Genelge ile kamu kurumları üç yıl boyunca yeni hizmet binası alımı, kiralanması, yapımı veya bu amaçla arazi satın alımı yapamayacak. Ancak deprem riski nedeniyle yıkım kararı verilmiş binalar için hazineye ait taşınmaz bulunamaması durumunda yeni inşaat yapılabilecek. Mevcut hizmet binaları gözden geçirilerek ihtiyaç fazlası bölümler diğer kurumlara tahsis edilecek. Yeni lojman, memur evi, kamp, kreş ve benzeri sosyal tesislerin alımı, kamulaştırılması veya kiralanması da yasaklandı. Mevcut lojman ve sosyal tesisler ise ekonomiye kazandırılacak ve kira bedelleri rayiç bedellere göre yeniden belirlenecek.

Taşıt Alımları ve Kullanımı

Kamu kurumları üç yıl boyunca zorunlu haller dışında yeni taşıt edinemeyecek. Savunma ve güvenlik hizmetleri için gerekli taşıtlar, ambulans ve itfaiye araçları bu kapsamın dışında tutulacak. Mevcut taşıtlar tasarruf anlayışı çerçevesinde gözden geçirilecek ve ihtiyaç fazlası araçlar Hazine ve Maliye Bakanlığına bildirilecek. Elektrikli taşıt alımları kamu alım garantisi kapsamında yapılabilecek. Kamu taşıtlarının yerli ve elektrikli olması teşvik edilecek. Ayrıca, kamuda yabancı menşeli araç kullanımı sınırlandırılacak ve binek taşıtlarda 1600 cc ve altındaki motor hacimli araçlar tercih edilecek.

Diğer Tasarruf Tedbirleri

Kamuda cep telefonu tahsisine sınırlama getirilecek ve ilgili makamlar belirli bakanlıklara bildirilecek. Elektronik tebligat yaygınlaştırılacak, kurum arşivleri elektronik ortama taşınarak fiziki arşivler sonlandırılacak. Eğitim, konferans, seminer ve çalıştaylar uzaktan erişim yoluyla gerçekleştirilecek. Kamuda idareyi ve faaliyetleri tanıtmaya yönelik basılı materyaller basılmayacak, günlük gazete alımı yapılmayacak ve görev alanı dışındaki yayınlara abone olunmayacak.

Enerji ve Su Tasarrufu

Genel aydınlatmada LED dönüşümü yapılacak ve yenilenebilir enerji kaynakları kullanılacak. Yeşil alanların sulanmasında şebeke suyu kullanılmayacak. Toplu taşıma olan yerlerde kamu personel servisi hizmeti sonlandırılacak.

Denetim ve Uygulama

Genelge hükümleri bakanlıklarda bakanlar veya görevlendirilen bakan yardımcıları, kurumlarda üst yöneticiler, il özel idarelerinde ve illerde valiler, belediyelerde ise belediye başkanları tarafından denetlenecek. Zorunlu ihtiyaçlar ve izin gerektiren durumlar için ilgili bakanlıklardan veya Cumhurbaşkanlığından izin alınacak.

Bu genelgeyle, kamuda tasarrufun sağlanması ve kaynakların verimli kullanılması amaçlanıyor. Tüm kamu kurum ve kuruluşları, sözleşmesi imzalanmamış mal ve hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerini gözden geçirerek genelgeye uygun olmayanları iptal edecek. Bu kapsamda yapılan düzenlemeler, kamu kaynaklarının etkili ve ekonomik kullanımına önemli katkı sağlayacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.