Yozgat'ta kayıt dışı istihdam geleceği tehlikeye atıyor

Yozgat'ta kayıt dışı istihdam geleceği tehlikeye atıyor
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yozgat İl Müdürü Yunus Demir, kayıt dışı istihdamın hem birey hem de ülke ekonomisi açısından ciddi olumsuzluklara yol açtığını belirterek, kayıtlı çalışmanın önemine dikkat çekti.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yozgat İl Müdürü Yunus Demir, kayıt dışı istihdamın hem birey hem de ülke ekonomisi açısından ciddi olumsuzluklara yol açtığını belirterek, kayıtlı çalışmanın önemine dikkat çekti.

“Kayıtlı Çalış, Güvenli Yaşa” sloganı ile sürdürülen çalışmalar kapsamında açıklamalarda bulunan Demir, sosyal güvenliğin hayatın her aşamasında bireyleri koruyan hayati bir sistem olduğunu vurguladı.

“Sigortasızlık sosyal hak kaybına yol açıyor”

Demir, sigortasız çalışan bireylerin iş kazası, meslek hastalığı, hastalık, analık gibi birçok sosyal güvenceden mahrum kaldığını ifade etti. Ayrıca, yaşlılık, malullük aylığı, iş göremezlik ödeneği, işsizlik maaşı gibi önemli haklardan yararlanamayan bireylerin ve ailelerinin uzun vadede mağduriyet yaşadığını belirtti. “Kayıt dışı çalışma, bireylerin geleceğini çalmak demektir” diyen Demir, vatandaşları kayıtlı istihdama teşvik etti.

İşverenler için de ciddi yaptırımlar söz konusu

İşverenlerin kayıt dışı işçi çalıştırmasının hem haksız rekabet ortamı oluşturduğunu hem de ağır idari para cezalarıyla sonuçlanabileceğini belirten Demir, “Kayıt dışı istihdam, ekonomik düzenin bozulmasına yol açar” dedi. Bu tür uygulamaların, dürüst işletmeleri zor durumda bıraktığını ifade etti.

kayit-disi-istihdam-ciddi-bir-sorun.jpg

Devlet gelir kaybına uğruyor, sistem zayıflıyor

Devlet açısından da önemli kayıplara neden olan kayıt dışı istihdamın prim ve vergi gelirlerini düşürdüğünü ifade eden İl Müdürü Demir, “Bu durum sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğini riske atıyor ve gelir dağılımında adaletsizliğe yol açıyor” şeklinde konuştu.

KADİM Servisleriyle dijital takip ve denetim

SGK’nın kayıt dışı istihdamla mücadelede dijital altyapıyı güçlendirdiğini vurgulayan Demir, kurumlar arası veri paylaşımına dayalı denetim sisteminin etkinliğinin artırıldığını, il müdürlüklerinde kurulan Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele (KADİM) Servisleri ile bu verilerin titizlikle analiz edildiğini söyledi. Bankalar ve kamu kurumlarının sağladığı mesleki bilgilerle denetimlerin daha isabetli yapıldığını aktardı.

Rehberlik ve bilinçlendirme çalışmaları sürüyor

Sadece denetim değil, aynı zamanda bilgilendirme ve rehberlik çalışmalarına da önem verdiklerini söyleyen Demir, seminerler, broşürler, afişler ve kamu spotları ile toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya çalıştıklarını belirtti. Ayrıca ulusal ve uluslararası projelerle kayıtlı istihdamın teşvik edildiğini ekledi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.