TBMM'de kabul edildi! Bildirimde bulunmayanlar dev cezalarla karşı karşıya

TBMM'de kabul edildi! Bildirimde bulunmayanlar dev cezalarla karşı karşıya
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, tüketicinin korunmasına yönelik önemli yeni düzenlemeleri içeren kanunu kabul ederek yasalaştırdı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, tüketicinin korunmasına yönelik önemli yeni düzenlemeleri içeren kanunu kabul ederek yasalaştırdı. Resmi Gazete'de yayımlanan yasayla birlikte, tüketici ve konut verilerine dair önemli idari düzenlemeler hayata geçiriliyor.

Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Dijital Ortama Taşınıyor

Yeni düzenlemeler, tüketici kredisi sözleşmelerinin dijital ortamda yapılabilmesine olanak tanırken, yazılı veya mesafeli sözleşme olmadan geçerliliğinin olmayacağına dikkat çekiyor. Kredi sağlayıcıları ile tüketiciler arasındaki sözleşmeler, bilişim veya elektronik iletişim araçları aracılığıyla yapılabilecektir. Tüketicilerin belirli süreli kredi sözleşmelerine ait hesaplarının, yazılı ya da kalıcı bir veri saklayıcı ile talep edilmediği takdirde kapanacağı belirtiliyor.

Doğrudan Satış Sisteminde Yenilikler

Doğrudan satış sistemine ilişkin önemli değişiklikler de söz konusu. Artık doğrudan satış şirketlerinin, sermaye şirketi olarak faaliyet göstermesi zorunlu hale getirildi. Bu sistemin, yalnızca mal veya hizmet satışı üzerine kurulması gerekecek. Tüketicilere, satın aldıkları mal veya hizmetten vazgeçme hakkı olarak 30 gün tanınacak. Ayrıca, tüketicilere satışı öngörülen mal veya hizmeti içermeyen bedel veya borç altına sokan belgelerin alınması yasaklandı. Bu düzenlemelerle birlikte, doğrudan satış şirketleri, Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen konularda tüketicileri bilgilendirme yükümlülüğüne tabi olacak.

İdari Cezalar Artıyor

Yeni yasayla birlikte, haksız ticari uygulamalar nedeniyle verilen idari para cezalarının artırılması öngörülüyor. Bu uygulamalara verilecek ceza 60,000 TL ile 600,000 TL arasında değişecek. Eğer bu aykırılık ülke genelinde gerçekleşmişse, ceza 600,000 TL'den 6 milyon TL'ye kadar yükselebilecek. Gayrisafi gelirin bildirilmediği ya da yanlış bildirildiği hallerde, ön ödemeli konut satışları için 6 milyon TL, diğer satışlar için ise 1 milyon TL tutarında idari para cezası uygulanacağı belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.