Bakan açıklama yaptı! Yozgat'ta bu işi yapanlara müjdeyi verdi

Bakan açıklama yaptı! Yozgat'ta bu işi yapanlara müjdeyi verdi
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Yozgatlı gençler ve kadınları da kapsayan yeni bir destekleme modeli hazırladıklarını duyurdu.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Yozgatlı gençler ve kadınları da kapsayan yeni bir destekleme modeli hazırladıklarını duyurdu. Yumaklı, Dünya Arı Günü kapsamında yaptığı açıklamada, gezginci arıcılar ile genç ve kadın arıcılara kovan başına ilave destek sağlanacağını belirtti.

Her yıl 20 Mayıs, Birleşmiş Milletler kararıyla “Dünya Arı Günü” olarak kutlanıyor. Bu özel günün amacı, yeryüzündeki yaşamın devamlılığında önemli bir rol üstlenen arıların önemine dikkat çekmek. Bakan Yumaklı, bu vesileyle yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bal üretiminde dünya genelinde ikinci sırada olduğunun altını çizdi.

2003 yılından itibaren arıcılara çeşitli destekler sağlandığını belirten Yumaklı, 2023 yılına kadar sektöre toplamda 1,6 milyar lira destek verildiğini vurguladı. Yumaklı, “Verilen desteklerin de etkisiyle arılı kovan, bal üretimi ve arıcılık işletme sayısında büyük artışlar kaydedildi. 2002'de 74 bin ton olan bal üretimimiz 2023'te 115 bin tona çıktı. Aynı dönemde arılı kovan sayımızı da 4,1 milyondan 9,2 milyona çıkardık. Amacımız kovan sayılarının artmasının yanında, kovan başına alınan balın veriminin ve kalitesinin de artmasını sağlamak” dedi.

Bakanlık olarak çalışmalarını beş ana eksende sürdürdüklerini belirten Yumaklı, bu eksenleri verimlilik, kalite, sürdürülebilirlik, kayıtlılık ve sektöre yatırım olarak sıraladı. Yumaklı, arıcılıkta da bu beş ana eksen etrafında adımlar atacaklarını ifade ederek, yeni destekleme modeli kapsamında gezginci arıcılar ile genç ve kadın üreticilere kovan başına ilave destekler verileceğini açıkladı.

İklim değişikliğinin bal arıları üzerindeki etkilerine yönelik ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmaların sürdüğünü belirten Yumaklı, “İklim değişikliğinin arılar üzerindeki etkilerinin bertaraf edilmesi amacıyla Arıcılık Eylem Planı'nın hayata geçirilmesi için çalışmalara başladık. Bunu, ilgili kamu kuruluşları, üniversiteler ve özel sektör temsilcilerinin bir araya gelerek yapacağız. Bölgesel ırk ve ekotiplerle yapılan arıcılığın geliştirilmesi, bitki örtüsünün korunması, arıcılık yönetimi, hastalık ve zararlılarla mücadele gibi konuları kapsayacak eylem planıyla iklim değişikliğinden kaynaklanan olumsuzlukların arılar üzerindeki etkisinin en aza indirilmesini amaçlayacağız” diye konuştu.

Yumaklı, Türkiye’nin arıcılık sektöründe büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, gençlerin ve kadınların sektöre katılımının teşvik edilmesinin önemine değindi. Yeni destekleme modeliyle birlikte, hem gezginci arıcıların hem de genç ve kadın arıcıların daha fazla desteklenerek üretim kapasitesinin artırılacağını ifade etti.

Son olarak, bakanlık tarafından yürütülen projelerin ve sağlanan desteklerin sektördeki verimlilik ve kaliteyi artırmada önemli rol oynadığını belirten Yumaklı, arıcılık sektörüne yönelik yatırımların devam edeceğini söyledi. Bu desteklerin, Türkiye'nin bal üretiminde dünya liderliğine oynayan bir ülke olma hedefine ulaşmasında büyük katkı sağlayacağını kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.