Yozgat Bozok Üniversite'sinde yepyeni proje imza atılıyor
Yozgat Bozok Üniversitesi (YOBÜ) Fizik Bölümü akademisyenleri, uluslararası bilim camiasında adından söz ettirmeye devam ediyor. Üniversite, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) ile yeni bir projeye daha imza attı.
CERN DRD5 Projesine Türkiye'den Önemli Katılım
YOBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Metin Yalvaç, CERN bünyesinde yürütülen DRD5-Kuantum Algılama Dedektör Ar-Ge İş Birliği ekibine kabul edildi. Proje, Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Kadir Saygın ve Doç. Dr. Erdem Elibol'un yürütücülüğünde gerçekleştirilecek.
Bilim Kurulundan Oy Birliğiyle Onay
CERN DRD5 İş Birliği Yönetim Kurulu, sunulan Ar-Ge önerisini oy birliğiyle kabul etti. Proje ekibinde YOBÜ’den Dr. Öğr. Üyesi Metin Yalvaç’ın yanı sıra, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden (ODTÜ) Prof. Dr. Ali Murat Güler, Düzce Üniversitesi’nden Prof. Dr. Emine Tekin, Öğr. Gör. Dr. Tuna Demirci, Arş. Gör. E. Eda Takgil ve doktora öğrencisi Badreddin Musatat da yer alacak.
Kuantum Algılama Teknolojileri Üzerine Önemli Çalışmalar Yapılacak
Dr. Öğr. Üyesi Metin Yalvaç, proje kapsamında gerçekleştirilecek çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: “Nano ölçekli kuantum noktalarının üretilmesi ve optimizasyonu, dedektör sistemlerine uygulama yöntemlerinin test ve analizleri, kalorimetre modüllerinin tasarımı, yarı iletken iz sürücü alt dedektörlerinin kuantum algılamaya uygulanması, ışınım testleri ve veri analizleri gibi konular üzerinde çalışacağız.”
Türkiye’nin Bilim ve Teknoloji Ekosistemine Katkı
Yalvaç, bu projenin Türkiye’deki üniversite-sanayi iş birliği ekosistemine önemli katkılar sağlamasını hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, yüksek nitelikli doktora öğrencilerinin yetişmesine olanak tanıyacağını ve kuantum teknolojilerine dayalı Ar-Ge ekonomisinin gelişmesine destek olacağını vurguladı.
CERN ve Türkiye’nin Ortaklığı Güçleniyor
1954 yılında Fransa-İsviçre sınırında kurulan CERN, dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısı araştırma merkezi olarak biliniyor. Türkiye, 2015 yılında CERN’e ortak üye statüsü kazandı ve bu tarihten itibaren birçok projede aktif rol aldı.
CERN, 2023 yılında kuantum algılama ve teknolojilerinin yüksek-enerji parçacık fiziği dedektörlerine uygulanması amacıyla DRD5-Kuantum Algılama Dedektör Ar-Ge İş Birliği’ni başlattı. 2024 yılında onaylanan bu iş birliği kapsamında dünya genelinde 112 üniversite ve araştırma merkezi çalışmalarına devam ediyor.
Bilim İnsanlarından Türkiye’ye Gurur Verici Katkı
Bu iş birliği, Türkiye’den bilim insanlarının uluslararası arenada daha güçlü bir şekilde yer almasını sağlarken, ülkemizde kuantum teknolojileri üzerine yapılan çalışmalara da ivme kazandırıyor. YOBÜ ve diğer Türk üniversitelerinin bu projeye sağladığı katkılar, Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanındaki küresel konumunu güçlendirmeye devam edecek.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.