Yozgat'tan çiftçi borçları ertelensin çağrısı

Yozgat'tan çiftçi borçları ertelensin çağrısı

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, kuraklıktan doyalı sıkıntılı ve zor bir dönem geçiren bölge çiftçisinin banka ve kooperatife olan borçlarının henüz ertelenmediğini söyledi.

A+A-

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, kuraklıktan doyalı sıkıntılı ve zor bir dönem geçiren bölge çiftçisinin banka ve kooperatife olan borçlarının henüz ertelenmediğini söyledi. Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, düzenlediği basın toplantısında yaklaşan ekim ayı öncesi çiftçinin mazot, tohum ve gübre ihtiyaçları temin etme noktasında büyük sıkıntı içerisinde olduğunu belirtti.

ismail-acikgoz.jpg

 

 

Kuraklık sebebiyle bu yıl hasat döneminin üretimde yüzde 40 ile yüzde 85 oranında verim kaybı yaşandığını vurgulayan Başkan Açıkgöz, “ Tarım İl Müdürlüğünün tespitleri doğrultusunda kuraklıkta hasar yüzde 40 ile 85 arasında olduğu belirlendi. Cumhurbaşkanımız ‘borçlar ertelendi’ dedi. Ancak, bankanın, borçları hasar oranına göre erteleyeceği ve yüzde 12 faizle erteleyeceği belirtiliyor. Gerek tarım, gerek hayvancılık kredilerinde yüzde 8 oranında faiz var bu nedenle yapılan bu erteleme değil, ertelenmiş gibi gözükmedir. Çiftçilerimiz açısından yaklaşan ekim ayı öncesi bu sorunun çözüme kavuşturulması lazım. Gübresiz biz hububat ekersek belki 2022 yılı da hüsran geçecek. Erteleme yazısı da kurumlara gelmedi. Bakanlar kurulu, ‘ertelendi’, Cumhurbaşkanımız ‘borçları erteledik’ dediyse de kurumlara resmi yazı gelmedi. Şuan herkesin borcunun günü geldi, biran önce Tarım ve Orman Bakanlığından, bakanlar kurulundan resmi yazıların kurumlara gelmesi lazım. Sayın Cumhurbaşkanımız ve bakanlarımızdan bunu hassasiyetle bekliyoruz. Çiftçimiz hasatta dekar başına 80 ile 120 kilo arasında ürün aldı. Bu da bizim girdi maliyetimizi kurtarmıyor. 2021-2022 yılı ekim dönemi başlıyor. 6 bin 500 lira Dap gübre, 4 bin 300 lira 20-20 gübre, 7 bin 300 lira mazot ile çiftçinin bu yıl aldığı hasatla tekrar ekim yapma şansı yok. Sayın Cumhurbaşkanımız ve yetkililerimizin tekrar bunu gözden geçirip çiftçinin mağduriyetinin giderilmesi faizsiz ya da geçmiş yıllarda olduğu gibi yüzde 3 faizle ertelenmesi lazım.” diye konuştu.

Bankanın çiftçiye borcunu ödemesi için günlük mesaj gönderdiğine dikkat çeken Açıkgöz, Hasatta ürün elde edememiş, tohumu dahi çıkmamış çiftçinin ödeme imkanı olmadığı gibi çiftçilere bu yönde bir kolaylığın sağlanması gerektiğini ifade etti.