Yozgat'ta yetenek avına çıktılar! İlçelerin hepsi taranıyor

Yozgat'ta yetenek avına çıktılar! İlçelerin hepsi taranıyor

‘Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme’ programı Yozgat Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Antrenörleri ilçeleri gezerek ilköğretim 3’üncü sınıf öğrencilerine yönelik yetenek taraması yapıyor.

A+A-

Aydıncık, Çekerek, Kadışehri ve Saraykent ilçelerinde yapılan yetenek taramasına toplam 500 öğrenci katıldı. Yaklaşık 5 bin öğrenciye yetenek taraması yapacak olan Yozgat Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Antrenörleri taraması yapılan geçlerden alınan verileri Gençlik ve Spor Bakanlığına göndererek öğrencilerin hangi yönde yeteneklerinin olduğu belirlenecek.

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında ‘Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme’ programı Aydıncık, Çekerek, Kadışehri ve Saraykent ilçelerinde gerçekleştirildi.

2022-2023 eğitim ve öğretim dönemi 3’üncü sınıf öğrencilerini kapsayan yetenek taraması testleri bu ay başlarken mayıs ayı içerisinde tamamlanması planlanıyor.

Çalışmalar, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün koordinesinde uzman antrenörler tarafından yapılıyor. Öğrencilere boy, kilo ölçümü, kulaç uzunluğu testi, esneklik testi, sıçrama testi, geriye sağlık topu fırlatma, kavrama kuvveti testi, 20 metre sürat testi ve çeviklik testi yapılırken, tarama sonucunda yetenekli öğrenciler spora yönlendirilecek.

Yozgat Gençlik ve Spor İl Müdürü Rasim Parlak, yapılan programla öğrencilerin yetenekleri istikametinde en doğru şekilde spora branşlarına yönlendirilmesinin sağlanacağını söyledi.

Parlak, Sağlıklı ve hareketli bir yaşamın gereği olarak toplumda spor yapma kültürünün yerleştirilmesi, sporun geniş kitlelere yaygınlaştırılmasıyla çocuk ve gençlere sporu sevdirerek onları sporla tanıştırmak, spora başlama yaşında bulunan yetenekli çocukları tespit ederek spor branşlarına yönlendirmek ve üst düzey sporcu olarak yetiştirilmesinin amaçlandığını belirtti.

Parlak, 4 ilçede toplam 500 öğrenciye tarama yapıldığına değinerek hedeflerinin yaklaşık 5 bin öğrenciye tarama yapmak olduğunu ifade etti.

 Parlak, Mayıs ayı içerisinde merkez ve ilçelerde taramaların tamamlanmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi.

Sağlıklı ve hareketli bir yaşamın gereği olarak toplumda spor yapma kültürünün yerleştirilmesi, sporun geniş kitlelere yaygınlaştırılmasıyla çocuk ve gençlere sporu sevdirerek onları sporla tanıştırmak, spora başlama yaşında bulunan yetenekli çocukları tespit ederek spor branşlarına yönlendirmek ve üst düzey sporcu olarak yetiştirilmesinin amaçlandığı proje hakkında bilgi veren Parlak, ‘’ Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Programı her yıl Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tüm okullarda bulunan 3. Sınıf öğrencilerine eğitim öğretim döneminin ikinci yarıyılında uygulanan Test ve Ölçümler ile başlar. Öğrencilerin Test ve Ölçüm parametreleri bilim kurulumuzun belirlemiş olduğu formüller ile değerlendirilerek spora olan yatkınlıkları belirlenir. Test ve ölçümlere katılan öğrencilerin belli bir bölümü Sporcu Kimliği Geliştirme Eğitim Programına davet edilir. Sporcu Kimliği Geliştirme Eğitim Programı, bağlı bulunulan İl Müdürlüğümüz koordinasyonunda belirlenen spor salonlarında, gruplar halinde yaklaşık 1 yıl boyunca devam eder. Bu sürede öğrencilerimize geniş ve kapsamlı bir spor eğitimi verilir. Eğitimlerin arasında ve sonunda Test ve Ölçümler uygulanarak spor branşlarına yönlendirmeye esas bilgiler toplanır. Öğrencilerimiz eğitimim programının yüzde 20’lik kısmına devam etmez veya test ve ölçümlere katılmaz ise Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Programı ile ilişiği kesilir. Proje süreci 1. Aşama Test Ölçüm Süreci, Temel Spor Eğitim Süreci, 2. Aşama Test Ölçüm Süreci, Spor Branş Eğitimleri Süreci, İleri Düzey Spor Eğitimleri ve Performans Süreci olmak üzere proje 5. Bölümden oluşmaktadır. 1. Aşama Test Ölçüm Sürecinde öğrencilerin ölçümleri alındıktan sonra belirlenen öğrenciler Temel Spor Eğitim Sürecine alınmaktadır. Temel Spor Eğitim Sürecinde 3 aşamalı 18 ay eğitim verilmesinin ardından 2. aşama test ölçüm sürecinde kapsamlı testler yapılmaktadır. Öğrenciler aldıkları eğitim ve testlerin ardından kendilerine uygun olan branşlara yönlendirilerek Spor Branş Eğitim Sürecine tabii tutulmaktadır. Bu süreçlerin sonunda başarılı olan öğrenciler İleri Düzey Spor Eğitimleri ve Performans Süreci içerisinde Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri ve Kulüplere yönlendirilerek Türkiye Olimpik Havuzuna sporcu yetiştirilmesi amaçlanmaktadır’’ dedi.

Yeniufuk