
Yozgat’ta yeşil altın bereketi
Türkiye’de yeşil mercimek üretiminin merkezi olan Yozgat’ta yeşil altın olarak bilinen mercimek hasadı tamamlandı. Hububat ve baklagil ürünlerinin yoğun ekildiği Yozgat’ta yeşil mercimek üretiminde birinci, nohut üretiminde ise ikinci sırada yer alıyor.
Türkiye’de yeşil mercimek üretiminin merkezi olan Yozgat’ta yeşil altın olarak bilinen mercimek hasadı tamamlandı. Hububat ve baklagil ürünlerinin yoğun ekildiği Yozgat’ta yeşil mercimek üretiminde birinci, nohut üretiminde ise ikinci sırada yer alıyor.
Yeşil mercimek üretiminin Türkiye’nin baklagil açığının giderilmesinde önemli katkı sağlarken, İlde mercimek üretiminin daha da modernleştirilerek üretimin artırılması planlanıyor.
MERCİMEK HASADI TAMAMLANDI
Ülkemizin yeşil mercimek üretim merkezi olan Yozgat’ta mercimek hasadı tamamlandı. Yozgat genelinde en fazla mercimek üretimi, Sarıkaya İlçesinde yapılıyor.
İl Tarım ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya, basın mensupları ve teknik personelle birlikte Sarıkaya’ya bağlı Karabacak köyünde yeşil mercimek hasadına katıldı.
“TÜM ARAZİLERİN EKİLMESİ İÇİN ÇALIŞLIYORUZ”
Boğazlıyan Çağlayan Gazetesi’nde yer alan habere göre, çiftçilerle birlikte tarlada hasat yapan İl Tarım ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya, “İlimiz bir tarım şehridir. En çok hububat ve baklagil üretimi yapılmaktadır. İlimizde baklagil üretimini ve buna paralel olarak yeşil mercimek ekimini yaygınlaştırma çalışmaları yapmaktayız. Bakanlığımız politikası ve emirleri gereği ekilmeyen tüm arazilerin ekilmesi için çalışıyoruz” dedi.
Özkaya, açıklamasında şunları söyledi;
“İlimiz, yeşil mercimek üretiminde birinci, nohut üretiminde ise ikinci sıradadır. 2020 yılında 155 bin dekar alanda mercimek ekilişi yapılarak yaklaşık 16 bin ton yeşil mercimek üretimi yapılmıştı. Bu yıl pandemiye rağmen ekiliş alanımız 175 bin dekara çıktı.
Normalde bu sene 19-20 bin ton rekolte bekliyorduk ama bu sene yaşanan kuraklıktan dolayı bir miktar verim düşüklüğü beklenmektedir.
Ülkemizin en çok üretiminin yapıldığı İlimizde, mercimeğin hasadını çiftçimizle birlikte yapmak istedik. Çiftçimiz yaptığı hasat ile emeğinin karşılığını alıyor. Özellikle nadas alanlarının daraltılmasıyla ilgili çalışmalarımızda yeşil mercimek hem münavebeli ekimde yer alıyor hem de Türkiye’nin baklagil açığının giderilmesinde önemli katkı sağlıyor.
İlimizde zaten mercimek ekim kültürü var. Biz bunu biraz daha yaygınlaştırıp modernleştirerek üretimi artırmayı amaçlamaktayız.”
MERCİMEK ÜRETİCİSİ NE DEDİ?
Karabacak köyünden mercimek üreticisi çiftçi Tahir Öztürk ise şunları söyledi;
“Bizim en önemli ürünümüz mercimektir. Bu yıl 420 dekar alana yeşil mercimek ektim. Malum olduğu üzere bu sene mevsim kurak gitti. İlkbaharda yaşanan ani soğuklardan mercimekler olumsuz etkilendi. Ama sonradan toparlandı. Şuan hasadını yapıyoruz. Ürün iyi görünmektedir. İnşallah verim ve satış fiyatı da iyi olur.”
Çiftçi Zeki Öztürk ise “Her yıl ortalama 250 dekar alana mercimek ekmekteyim. Anız alanlarının hepsine mercimek ekmeye devam ediyoruz, nadasa hiçbir yer bırakmıyoruz” dedi.